1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Haşdi Şabi Çetesi Erbil'de Protesto Edildi
Haşdi Şabi Çetesi Erbil'de Protesto Edildi

Haşdi Şabi Çetesi Erbil'de Protesto Edildi

Tuzhurmatu ilçesinden kaçıp Erbil'e sığınan Kürt göçmenler, Haşdi Şabi'nin ihlallerini gündeme getirmek amacıyla BM ofisi önünde gösteri yaptı.

05 Aralık 2017 Salı 16:33A+A-

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinden kaçarak, Erbil'e sığınan Kürt göçmenler, "gerçekleştirdikleri hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla Haşdi Şabi karşıtı" gösteri düzenledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Erbil ofisi önünde toplanan göstericiler, 16 Ekim'de Irak ordusu ve federal polisin de yer aldığı ortak operasyonda Haşdi Şabi'nin kendileri aleyhinde birtakım ihlallerde bulunduğunu belirtti.

Kürt eylemciler, söz konusu dönemde zorla evlerinden çıkarılıp göçe maruz bırakıldıklarını belirterek, bunu gündeme taşımak amacıyla gösteri düzenledi.

Haşdi Şabi karşıtı ifadelerin bulunduğu pankartlar taşıyan ve barış sloganları atan göstericiler adına konuşan Kave Abdullah, yaklaşık 50 gündür Erbil'de iç göçmen olarak yaşam mücadelesi verdiklerini, evlerine dönmek istediklerini ancak her geçen gün umutlarının tükendiğini ifade etti.

HAŞDİ ŞABİ'NİN İHMALLERİ

Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere 16 Ekim'de yapılan askeri operasyon sonucu yaklaşık 70 bin Kürt'ün evini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Abdullah, Tuzhurmatu'daki gerginlikten dolayı Haşdi Şabi tarafından yaklaşık 100 evin yıkıldığını, 2 bin evin yağmalanıp ateşe verildiğini iddia etti.

Abdullah, bu ihlallerin hepsine Irak ordusunun da şahit olduğunu ileri sürerek, bu suçların Haşdi Şabi çatısı altında yer alan bir grup tarafından işlendiğini iddia etti.

Haşdi Şabi'nin ihlallerinin kayıt altına alındığı bir raporu, BM ofisine teslim ettiklerini kaydeden Abdullah, BM yetkililerinden herhangi bir yanıt almadıkları sürece ofis önündeki eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Ortak Kriz Masası'nın ekim ayında yayımladığı bir raporda, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde meydana gelen olaylar nedeniyle yaklaşık 168 bin sivilin evini terk edip güvenli bölgelere sığındığı bildirilmişti.

 

HABERE YORUM KAT