1. YAZARLAR

  2. Kemal Öztürk

  3. Hangisi Büyük Tehdit? PKK, Suriye, İran, Rusya
Kemal Öztürk

Kemal Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları >

Hangisi Büyük Tehdit? PKK, Suriye, İran, Rusya

24 Şubat 2016 Çarşamba 13:59A+A-

 

Bir meselenin ağırlık noktası vardır. Bu ağırlık noktasını yakaladığınızda sorunu çözmek için önemli bir adım atmışsınızdır.

Siyasetçiler için bu ağırlık noktasını yakalamak hayati önem taşır. Bir gazeteciye göre, hepsi haber değeri taşır ama bir tanesi manşet olacak ağırlığa sahiptir.

Diplomasi açısından bugün bize en büyük sıkıtı veren konu nedir? Tespit edilecek şey diplomasinin ağırlık merkezi haline gelir.

Askeri açıdan Türkiye için en büyük tehdit algılaması nedir şu anda? Buna göre tüm konseptler ve stratejiler belirlenir.

Benim tüm sorulara tek bir cevabım var: Türkiye için en büyük tehdit: Rusya'dır.

Merkez Ağırlığı Kaçırmayın, Asıl Tehdidi Görün

PKK, her gün ülkemizde insan öldürüyor. Doğru.

Suriye, kanayan bir yara gibi her gün canımızı yakıyor. Doğru.

İran, yayılmacı, mezhepçi politikalarla bölgeyi ateş alanına çevirdi ve en çok bize zarar veriyor. Doğru.

Ancak tüm bunların arkasında olan güç Rusya'dır. Rusya'yı çekin buradan, geride hiçbir şey kalmaz. Asıl ağırlık merkezi Rusya'dır, geri kalanları yan unsurdur.

İran'ın tüm silah, askeri lojistik ve müttefik desteğini Rusya veriyor. Irak'ın, Suriye'nin, Hizbullah'ın tüm askeri ihtiyacını Rusya karşılıyor. Yemen'de savaşan İran askerinin mühimmatı da Moskova'dan geliyor, Ankara eylemini yapan YPG'nin bombası da Moskova'dan geliyor.

Rusya Hazar'dan, Karadeniz'den ve Akdeniz'den adeta üç kollu canavar gibi Türkiye'yi askeri olarak kuşatmış durumda. Ermenistan, Kırım, Suriye, İran ve Irak'ta kara gücünü her geçen gün arttırıyor.

ABD Siyaseten İktidarsız, AB Lidersiz, Meydan Rusya'nın

Şu anda Birleşmiş Milletler’de, AB'de ve dünya kamuoyunda bizi kilitleyen ülke Rusya'dır. Rusya aleyhine BM'de hiçbir karar aldıramıyoruz. Avrupa korkuyor, Ukrayna gibi başına bela almak istemiyor.

ABD tam olarak siyaseten iflas etmiş, iktidarsız durumda, Rusya'nın karşısında çıkmak istemiyor. İçinde El Nusra ve IŞİD'in olmadığı komik ve başarısız bir ateş için Rusya ile anlaştı. Rusya yine, ‘IŞİD'i vuruyorum’ diye, Türkmenleri ve muhalifleri vurmaya devam edecek yani. Esed'in keyfi yerine geldi, seçim yapacakmış, 20 bin varil bombasıyla yıktığı ülkesinde.

Rusya iktidarsız bir Obama ve lidersiz bir Avrupa'yı gördü, bu yüzden talan için meydana çıktı. Acelesi var, ABD seçimleri yakın, yeni başkan gelmeden, ne yerse kar gözüyle bakan bir ayı gibi.

Rusya ve İran'ın Yeni İşgal Planları

İran’ın dinî lideri Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, Rusya ile beraber yeni işgal planlarını açıkladı. Yemen, Lübnan ve Irak'a Rusya ile birlikte müdahale edeceklermiş. Bunu Al Arabiya televizyonunda alenen söyledi.

Sanırım işgal ettiği bu ülkelerin arkasından Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün gelecektir. Aradan Türkiye'yi de çıkartırlar artık! İran'ın Rus ayısı ile yaptığı bu evlilikten bakalım daha neler doğacak.

Velayeti, Suudi Arabistan'ın 'kara operasyonu yapacağız' açıklamasına karşın, böyle bir blöfte bulundu muhtemelen. Ancak iki ülkenin hırçın, fütursuz ve aç gözlü politikalarına bakarsanız, doğruluk payını da görebilirsiniz. Bu demektir ki Ortadoğu, Rusya ve İran'ın saldırgan politikalarıyla daha çok acı çekecek.

Ancak nu politikadan şimdilik memnun olan üç ülke çok ciddi yanılgı içinde:

İsrail:

‘Müslümanlar birbirini öldürsün’ diyor. Rusya ile görüştü, garanti aldı, hepsini ezsin diye bekliyor, kendini güvende zannediyor. Gariban Filistinlileri vurup, yeni yerleşim bölgeleri açmakla meşgul. Oysa Lübnan, Suriye, Irak, Ürdün... yani tüm çevresi, İran ve Rusya'nın eline geçtiğinde bakalım bu kadar rahat edecek mi? Rusya ne zaman ABD'yi sıkıştırmak isterse, İran/Hizbullah üzerinden İsrail'i tehdit edecek. İsrail'in en küçük itirazında, Lübnan'dan Hizbullah'ın fırlatacağı roket bu sefer küçük Katyuşa olmayacak.

ABD:

Zaten Obama en parlak fikrini üretti, “Suriye, Rusya'nın yeni Afganistan'ı olacak!” Canım Obama, tabii Rusya da çok aptal, bunu bilmiyor. ABD, Ortadoğu'yu İran'a, yani Rusya'ya bırakarak hayatının en büyük hatasını yaptı. Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, BAE hepsini küstürdü. Rusya tüm bölgeye nüfuz ettikten sonra onu oradan söküp çıkartmak öyle kolay sanıyor.

İran:

Akıl almaz siyasetiyle tüm İslam dünyasını kendine düşman etti. Sırtını Rusya'ya dayadığını zannediyor ama Rusya'nın sırtına bindiğinin farkında değil. Etrafındaki tüm komşularıyla düşman, binlerce kilometre ötedeki Rusya ve Çin'le dost olunca, rahat uyuyacağını zannediyor. Kendi iç dengelerinin bu hırçın siyasete nasıl tepki vereceğini yakında göreceğiz. Hazirandaki seçimlere dikkat.

Rusya'yı Durduracak Bir Strateji Üretmeliyiz

Türkiye için en büyük tehdit şu anda Rusya'dır özetle. Aslında AB için de en büyük tehdit Rusya, ancak lidersizlik ve politikasızlık yüzünden, çaresiz. Rusya'yı durduracak tek güç ABD maalesef. Obama kasımda seçim var diye, elini Blackberry'sinden ayırıp, iş yapma niyetinde değil. Tarihe en başarısız başkan olarak geçmeyi kabullenmiş, yeter ki kimse onu ABD'yi çatışmaya soktu diye eleştirmesin.

Türkiye, yine de diplomatik, siyasi, ekonomik ve askeri açıdan Rusya'yı durduracak mekanizmaları harekete geçirmek zorunda. Sanırım bu da Rusya'nın kırılgan ekonomisinden geçiyor. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Yeni Şafak

YAZIYA YORUM KAT