1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hangi ‘Millet’deniz?
Hangi ‘Millet’deniz?

Hangi ‘Millet’deniz?

Kur’an’da millet kavramının insan sayısı veya dindar toplum yahut ulus anlamlarıyla irtibatlandırılamayacağına en önemli karine, Yusuf 37. ayetteki ‘millete kavmin’ ifadesidir.

27 Mart 2015 Cuma 12:58A+A-

Hamza Türkmen / Haksöz Haber

‘Yusuf dedi ki: Size yiyecek olarak verilecek bir yemek gelmeden önce onun tabirini size bildiririm. Bu, Rabbimin bana öğrettiği ilimlerdendir. Çünkü ben Allah'a inanmayan ve ahireti inkâr eden bir kavmin milletini (millete kavmin) terkettim.’ (Yusuf, 12/37)

Eğer kimliksel aidiyet ve açıklık ilkelerini benimsiyorsak, hayatımızı anlamlı kılan kavramlara dikkat etmek zorundayız. 

Kavramlar konusunda en önemli mevzu, onların içeriklerinin Yaratıcımız katından mı iletilip belirlendiği; yoksa insanların kültürel üretimlerinin bir icadı mı olduğudur.

Kur’ani kavramlar dışında, beşeri kavramların icadı kaçınılmazdır. Önemli olan üretilen kavramların vakıaya ve vahyi ölçülere tekabül edip etmediğidir. Günlük yaşamımızda kullanılan Kur’ani kavramların özgünlüğü ise hayati öneme haizdir.

Türkçe’de sosyo-siyasal alanda kullanılırlık kazanmış en önemli kavramlardan birisi de ‘millet’ kavramıdır. Millet kavramının hem Kur’ani bütünlükten kopmuş ve kültürel olarak galat-ı meşhur hale gelmiş beşeri bir kullanımı vardır; hem de Kur’an-ı Kerim’deki kullanımlarıyla delaleti açık anlamları vardır.

Yazının Devamı >>>