1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas ve Fetih Hükümet Konusunda Anlaştı
Hamas ve Fetih Hükümet Konusunda Anlaştı

Hamas ve Fetih Hükümet Konusunda Anlaştı

Gazze’de bir araya gelen Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (Fetih) ve Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ortak hükümet kurma konusunda anlaştı. Yeni hükümet beş hafta içinde açıklanacak.

23 Nisan 2014 Çarşamba 11:00A+A-

Gazze’de yapılan toplantıya, Azzam Ahmed başkanlığında Fetih örgütü heyeti ile Hamas’ın Politbüro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Filistin Yasama Meclisi (Parlamento) Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr ve Gazze’deki Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye katıldı.

Al Jazeera muhabirine göre, Gazze'deki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye heyeti evinde karşıladı. Heniye, “Filistin sorunu, geldiği süreç itibari ile artık bölünmüşlüğe tahammül edemiyor” dedi. Heniye, Kahire ve Doha’da imzalanan anlaşmalara uyulması çağrısı yaptı.

Al Jazeera’ya konuşan Ebu Marzuk ise görüşme masasına getirilen dosyaların yeni olmadığını, Kahire ve Doha’da üzerinde uzlaşılan konular olduğunu vurguladı.

Marzuk, görüşme masasında üç dosyanın bulunduğunu söyledi.

Birincisi, yeterlilik temeli üzerine kurulacak ortak ulusal bir hükümet ve bu hükümetin görev ile yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi.

İkinci dosya ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilgili. Dosyada FKÖ’nün yeniden yapılandırılması ve görevlerinin belirlenmesi konuları var.

Üçüncü dosya, başkanlık ve parlamento seçimlerinin takvimini ve bu seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin konuları içeriyor.

Ebu Marzuk, uzlaşı masasında bulunan bu dosyaların hayata başarıyla geçirilmesini umduğunu ifade etti.

Ebu Marzuk’a göre, hedeflenen hükümet en fazla beş hafta içinde ilan edilecek.

İYİMSERLİK VAR

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi ve Fetih Hareketi Uzlaşı Heyeti Başkanı Azzam Ahmed görüşmelerde atmosferin Filistinliler arasındaki “bölünmüşlük dramını” sona erdirmenin vaktinin geldiğine işaret ettiğini söyledi. Ahmed, “Filistin’in ortak iradesi güzel bir şekilde oluşmaya başlıyor” dedi.

Seçim dosyasına ilişkin konuşan Ahmed, “Seçim takvimi, tüm Filistinli grupların ortak görüşü alındıktan sonra altı ayı geçmeyecek bir süre zarfında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından belirlenecektir” dedi.

Mısır’ın gözetmenliğinin önemine dikkat çeken Ahmed, “Top biz Filistinlilerin kalesinde. Bizim de halkımızı yüzüstü bırakmamamız gerekiyor ve uzlaşının hemen sağlanması için görüşmelere devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Hamas ve Fetih Hareketi geçen hafta aralarında yaşanan bölünmüşlüğün sonlandırılması ve uzlaşının sağlanması için Gazze’de görüşmek üzere anlaştı.

Taraflar arasındaki bölünmüşlük, seçimleri Hamas kazanmasına rağmen Abbas'a bağlı grupların iktidarı gasp etmesi ve bu nedenle 2007 yılında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalarla başladı. Hamas, düzenlediği operasyonlarla şeridi kontrolü altına aldı.

Taraflar en son 2011 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan toplantıda bir araya geldi. Fakat görüşmelerden bir netice alınamadı.

 

HABERE YORUM KAT