1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Meşal, 45 Yıl Sonra Gazze’ye Secde İle Girdi
Meşal, 45 Yıl Sonra Gazze’ye Secde İle Girdi

Meşal, 45 Yıl Sonra Gazze’ye Secde İle Girdi

Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, 45 yıl sonra Filistin’e ayak bastı. Meşal, Gazze’ye girerken secdeye gitti. (FOTO-VİDEO)

07 Aralık 2012 Cuma 14:38A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze’de. Gazze'ye girer girmez secde eden Meşal'i Başbakan İsmail Heniye ve beraberindeki kalabalık bir heyet karşıladı.

İlk demecinde Gazze'de olmanın sevincini paylaşan Meşal, Heniye'nin makamında gözyaşlarına hakim olamadı.

halid-mesal_gaza-gazze-secde.jpg

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Gazze'nin sokak ve meydanları bayraklarla süslendi. Kutlamanın düzenleneceği El-Ketibe Meydanı'nda onlarca işçi ve gönüllü hummalı bir şekilde hazırlıklara devam ediyor. Meydana Hamas'ın son İsrail saldırılarına cevap olarak Tel Aviv'e fırlattığı kendi yapımı M-75 füzesinin maketi yerleştirildi.

Halid Meşal, 1956 yılında Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde doğdu. İsrail'in Batı Şeria'yı işgal ettiği Altı Gün Savaşı'nın ardından ailesiyle birlikte 1967 yılında Kuveyt'e göç etti. Kuveyt Üniversitesi'nde fizik öğrenimi gördü. Hamas'ın kurulmasıyla birlikte hareketin Kuveyt temsilcisi oldu. 

Kuveyt'ten 1991'de ayrılarak Ürdün'e yerleşen Meşal, Eylül 1997'de İsrail gizli servisi Mossad'ın düzenlediği suikast girişiminden kurtuldu. Ürdün'ün 1999'da Hamas liderliğini ülkeden çıkarmasının ardından Suriye'nin başkenti Şam'da yaşamaya başladı. Meşal, Suriye'de başlayan devrim sürecinin ardından Esed yönetimiyle Hamas’ın arası bozulduğu için Suriye’den ayrılmak zorunda kaldı ve Katar'ın başkenti Doha'ya yerleşti. 

***

Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, bugün başlayacak olan iki günlük ziyaretinde, 45 yıl sonra Filistin topraklarına ayak basacak. Halid Meşal, Hamas'ın kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak için Gazze'ye gidiyor. Meşal, Gazze’nin İsrail ile 8 günlük savaşın bitmesini simgeleyen zafer gösterisinde boy gösterecek.

Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Dr. Musa Ebu Merzuk, Siyasi Birim üyeleri İzzet Er-Reşak ve Salih El-Âruri’nin de içinde bulunduğu heyetle birlikte Gazze’ye girecek olan Meşal'in ilk durağı, İsrail tarafından gerçekleştirilen suikast sonucu şehit düşen Şeyh Ahmed Yasin'in evi olacak.

Meşal'in ayrıca, Hamas'ın 25'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Cumartesi günü hareketin birçok konudaki bakış açısını yansıtan bir konuşma yapması, Pazar günü de İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinlilerin aileleriyle buluşması bekleniyor.

Kuveyt ve Ürdün’ün ardından 1999’dan bu yana Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan Meşal, Suriye’deki katliamlar nedeniyle Katar’a taşınmıştı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum