1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'te Sadece 20 Okul Kaldı
Halep'te Sadece 20 Okul Kaldı

Halep'te Sadece 20 Okul Kaldı

Suriye'nin Halep kentinde okulların yüzde 90’ından fazlası kullanılamaz durumda. Maddi kaynak sıkıntısı yaşayan okullarda öğrenci ve öğretmenler her şeye rağmen umutlu.

02 Ekim 2014 Perşembe 17:52A+A-

Üç buçuk yıldan beri devam eden iç savaş Halep'in okullarının yüzde 90’ından fazlasını kullanılamaz hale getirdi. Binlerce öğrenci eğitim hakkından mahrum bırakıldı. Söz konusu sıkıntılara karşı yetkililer alternatif çözümlere başvuruyor.

Halep İl Meclisi Eğitim Bürosu Şefi Eyüp Hazuri, Halep’teki 720 okuldan sadece 20'sinin hizmette olduğunu ve bu durumun eğitimi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Varil bombaları

Al Jazeera, Halep kırsalındaki El-Bab bölgesinde hâlâ ayakta olan bir okulu ziyaret etti.

Okul, çevresindeki tüm yıkıma rağmen kayıt yaptırmak isteyenlere kapısını açıyor.

Müdür Sad Harba, bunun varil bombalarından kurtulabilen tek okul olduğunu söylüyor.

Harba, Suriye rejiminin eğitimi engellemek için okulları sistematik bir şekilde hedef aldığını ifade ediyor.

Uzun süre boyunca eğitimden mahrum kalan öğrencilerin geleceği için bu okulu yeniden açtığını belirten Harab, derslikleri üst katlardan bodruma taşıyarak okulu daha güvenli bir hale getirdiklerini söylüyor.

Harba, muhaliflerin denetiminde olan bölgelerde eğitimcilerin ev, cami gibi binaların okul olarak kullanılması için gerekli adımları attıklarını belirtti.

Harba, öğrencileri teşvik etmek için eğitim-öğretim yılının başında tüm okullarda şenlikler düzenlendiğini ifade etti.

Büyük zorluklar

Zorlukla okula dönüştürülmeye çalışılan sekiz odalı bir daire onlarca öğrenciye eğitim sağlamak için kapısını açıyor.

Sınıf olarak kullanılan ve kapısı, penceresi bile olmayan küçük odada Ahmet ismindeki bir öğrenci Al Jazeera’ye okulunu anlattı. Okuldan memnun olduğunun söyleyen Ahmet, öğretmenlerini çok sevdiğini ve eczacı olmak istediğini söyledi.

Okulun müdürü Ayşe Hatip, öğrencilerin eğitimden mahrum kalmamaları ve karanlık bir geleceğe mahkûm olmamaları için okulu zor şartlar altında kurduğunu söylüyor.

Öğrencilerden büyük ilgi

Müdür Ayşe Hatip öğrencileri ile ilgili şunları söyledi:

"Yaşadığımız üzücü hayat içerisinde bize güç, umut ve mutluluk veren tek şey öğrencilerimizin istekliliği. Öğrencilerin gösterdikleri ilgiden dolayı ikinci bir öğrenci grubu kabul ettik. Okulun açılışında düzenlediğimiz etkinlikler, öğrencileri olumlu bir şekilde etkiledi ve onları cezbetti."

Maaş sıkıntısı

Hatip, Okulun maddi kaynak sıkıntısı yaşadığını ve bunun eğitime olumsuz yansıdığını söyledi.

Maddi imkanların zayıflığından dolayı yapılması gereken tadilatları yapamadıklarını ve öğretmenlerin maaşlarını bazen veremediklerini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT