1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep İkinci Madaya Olmasın!
Halep İkinci Madaya Olmasın!

Halep İkinci Madaya Olmasın!

Halep merkezde direnişçilerin denetimindeki bölgede yaşayan siviller, Esed rejiminin ilerleyişinin devam etmesi hâlinde kuşatma altında kalmaktan endişeleniyor.

10 Şubat 2016 Çarşamba 16:46A+A-

Suriye'de Rusya'nın hava desteğiyle Halep'te ilerleyen Esed rejimi, geçen hafta kent merkeziyle Türkiye'nin Gaziantep bağlantısını kesti. Halep’in merkezinde direnişçilerin denetimindeki bölgeler, batı kırsalı dışındaki tüm çevresiyle bağlantısını kaybetti. Böylece kuşatma tehlikesi bir kez daha gündeme geldi. Bu risk şimdiden kendini hissettirmeye de başladı. Zira yakıt fiyatları hiç olmadığı kadar zamlandı. Bunun sonucu olarak da tüm ürünlere zam geldi.

“Madaya Gibi Aç Kalacağız”

Kent merkezindeki siviller güçlükle geçinmekten şikâyetçi ve “Kuşatma olursa Madaya gibi aç kalacağız.” diyorlar.

Halep Yerel Konseyi, son gelişmelere karşı önlem almaya çalışıyor. Bu kapsamda fiyatları kontrol altında tutmak amacıyla şehirden gıda maddelerinin çıkarılmasını yasakladılar.

Halk Ağaç Yaprakları, Hattâ Kedi Yemek Zorunda Kalıyor!

Şam'ın kuzeybatısında yer alan Madaya, 7 aydan bu yana Esed güçleri ile Hizbullah isimli örgüt militanlarının kuşatması altında. Esed güçleri ve Hizbullah isimli örgütün, 40 bin nüfuslu Madaya’nın çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan kasaba sakinleri, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Halk, hayatta kalabilmek için ağaç yaprakları hatta kedi yemek zorunda kalıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, abluka sebebiyle kasabada 30 kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ocak ayında 16 kişinin daha yaşımını yitirmesiyle birlikte açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50'ye yaklaştı.

BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayatî ihtiyaçlarından mahrum.

“İnsanî Yardım Girişi Engelleniyor”

Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah isimli örgütün kuşatma altında tuttuğu Madaya bölgesine; BM, Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarının gıda ve tıbbî yardım malzemeleri olan insanî yardım konvoyu ocak ayı başında girebilmişti.

BM İnsanî Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, Esed rejiminin, BM'nin acil yardım konvoyları için yaptığı izin başvurularından yüzde 75'ine cevap dahi vermediğini söylemiş, bu konvoylardan sadece yüzde 10'unun halka ulaştırılabildiğini açıklamıştı.

O'Brien 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Madaya ve diğer bölgelerde açlıkla karşı karşıya olan insanlara da işaret ederek, “Madaya'dan acil tıbbî yardıma ihtiyacı olan 19 kişi tahliye edildi ancak tedavi edilmesi gereken toplam 400 kişiden sadece 37'si tahliye edilebildi. Kente sağlık görevlilerinin ve daha fazla tıbbî malzemenin girişine ihtiyacımız var.” demişti.

O'Brien ayrıca, Madaya'nın buz dağının görünen kısmı olduğunu vurgulayarak, Suriye'de 4,6 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde, 486 bin 700 kişinin ise kuşatma altında yaşadığını belirtmişti.

Suriyeli muhalifler, Cenevre'deki görüşmelere katılmak için abluka altındaki yerlere yardım götürülmesini şart koşmuştu. Bu konuda garanti verilmesinin ardından görüşmelere katılacaklarını açıklamıştı.

suriye_halep_9_subat.jpg

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT