1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep İçin Ateşkes Girişimi
Halep İçin Ateşkes Girişimi

Halep İçin Ateşkes Girişimi

Moskova'da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı kabul eden Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep'te ateşkesin yakında açıklanacağını söyledi.

03 Mayıs 2016 Salı 17:57A+A-

Suriye’de 90 muhalif grubun ateşkese hâlâ bağlı kaldığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ılımlı muhaliflerin IŞİD ve Nusra Cephesi bölgelerinden uzak durması ve onlarla iletişimi kesmesi gerektiğini söyledi. Halep'te ateşkesin bir kaç saat içinde açıklanabileceğini duyuran Lavrov, ateşkesin ihlallerini izlemek için BM'nin lojistik desteğiyle Cenevre'de yeni bir merkez kurulacağını söyledi.

IŞİD'in ve Nusra Cephesi'nin ateşkese tabi tutulmayacağını belirten Lavrov, BM kanunlarına bağlı kalmayanların hedef alınacağının da altını çizdi.

Lavrov "Radikal muhalifleri destekleyen ülkeler" olarak tanımladığı ülkeleri de "Suriye halkının çıkarını gözetmeye" davet etti.

Ateşkesin yeniden can bulması amacıyla Moskova’yı ziyaret etiğini söyleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Lavrov ile görüşmesinin ardında 'Şiddeti Durdurma' anlaşmasının yeniden yürürlüğe gireceği hissine kapıldığını söyledi. Mistura, tüm tarafların kanunlara bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayının Suriye için çok önemli bir ay olacağını söyleyen de Mistura, Halep'te ateşkesin sağlanmasının ardından yeniden insani yardım çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

'BM, Suriye'nin Türkiye sınırındaki durumu tespit etmesi gerekiyor'

Lavrov, Suriye'nin Türkiye sınırının petrol kaçakçılığı için kullanıldığı iddiasını tekrarladı ve sınırın kapatılması gerektiğini savundu.

Lavrov, "Bu sınır terörü körüklemek için kullanılıyor. BM'nin bunun tespitini yapması gerekiyor. Türkiye tarafından Suriye toprağına açılan ateş ve güvenli bölge talepleri, Suriye’de askeri çözümü destekleyen taraflardan geliyor. Bu, Suriye'deki durumu olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

'Halep’te ateşkes olursa Cenevre’de müzakereler devam eder'

De Mistura, Halep'te ateşkes sağlandığı takdirde,  ikinci turu Cenevre'de 27 Nisan’da sona eren Suriye görüşmelerinin yeniden devam ettirilebileceğini söyledi.

Suriye'de siyasi çözüme şans tanımak için Rusya ile ABD ‘Şiddeti Durdurma’ konusunda bir anlaşmaya varmıştı. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren anlaşmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına rağmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasi çözüm çabalarında istenilen ilerleme sağlanmaması ve muhaliflerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla şiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT