Halep Direniyor!

Halep Direniyor!

Halep kuşatmasının önüne geçmek isteyen direnişçiler, Esed-Rusya-İran ittifakına karşı seferberlik başlattı. Binlerce direnişçi, cephe cephe işgalcilere karşı savaşıyor.

06 Şubat 2016 Cumartesi 11:32A+A-

Binlerce direnişçi, Esed-Rusya-İran ittifakına karşı hayatları pahasına Halep'i savunuyor. Kentin yarısını kontrol eden direnişçiler, birçok noktada rejim güçleriyle savaşıyor. Önceki gün Halep'in dış dünyayla iki bağlantı yolundan biri Rusya’ya ait savaş uçaklarının desteğiyle Esed rejiminin eline geçti.

Rusya saldırılarından kaçan binlerce sivil ise Kilis'e açılan Öncüpınar Sınır Kapısı'na yığıldı. Halep'teki direnişçilere göre, son birkaç günde Türkiye sınırına dayanan mülteciler büyük göç dalgasının sadece öncüsü. Şehri tamamen kuşatmak isteyen rejim güçleri Halep'e yönelik saldırılarını artırdı. Halep'te savaşan gruplardan Nureddin Zengi Tugayı komutanlarından Ebu Ömer'e göre, tam kuşatma ihtimali güçlenirse kentteki 500 bin sivilin en az 200 bini Türkiye sınırına doğru akın edecek.

Halepliler Tehdit Altında!

Her gün bomba yağmasına ve şehrin tamamına yakını yıkılmış olmasına rağmen Halep'te yaşayan 500 bin kişi büyük tehdit altında. Kadim kent kuşatılırsa, buraya en temel insanî yardım malzemeleri dahi ulaşamayacak ve Madaya'daki açlık krizi ülkenin en önemli kenti Halep için de baş gösterecek. Bu durumu göze alamayan yüz binlerce Suriyeli ise komşu ülke Türkiye'ye doğru harekete geçecek. Göç rotası ise Halep-Bab el-Hava üzerinden Cilvegözü Sınır Kapısı olacak.

Direnişçiler Omuz Omuza Savaşıyor!

Direnişçilerin “devrimin merkezi” olarak nitelediği Halep'in kuşatılmasını engellemek için başlayan operasyon ikinci gününde. Aralarında Fetih Ordusu'nun bileşenlerini oluşturan grupların da bulunduğu operasyon ittifakı geçtiğimiz günlerde Esed rejiminin eline geçen stratejik Hırdeteyn köyünde rejim güçleriyle savaşıyor.

Yeni Şafak'a bilgi veren bir direnişçi, “Ortak operasyonda ideolojik olarak birbirlerine karşı gruplar da omuz omuza savaşıyor; çünkü Halep bizim devrimimizin başkenti.” diyor. Hırdeteyn'deki savaşta direnişçiler ile rejim güçleri arasında sadece 100'er metre olduğu ve göğüs göğüse bir mücadele yaşandığı bildirildi.

Rusya ve PYD’nin Göz Boyamaya Çalışacağı İddiası!

Geçtiğimiz günlerde Halep kuzey kırsalından Kilis'e kaçan binlerce mültecinin sınır kapısı dışındaki bekleyişi sürüyor.

Binlerce mültecinin kayıt işleminin uzun sürmesini fırsat bilen PKK'nın Suriye kolu PYD'nin yeni bir oyun peşinde olduğu iddia ediliyor. Edinilen bilgilere göre, PYD sınır hattında bekleyen mültecileri kendi kontrolleri altında bulunan topraklara dâvet edecek. Daha önce uluslararası kuruluşların hak ihlali ve demografik yapıyı değiştirmekle suçladığı PYD'nin böylece imaj düzeltmeye çalışacağı belirtiliyor.

Rusya'nın ise eş zamanlı olarak benzer bir propogandaya başlayarak “Türkiye mültecilere sahip çıkmıyor, PYD mültecilere kucak açıyor.” söylemi üzerinden poltika yürüteceği belirtiliyor.

Uçaksavara İhtiyaç Var!

Halep'i koruma operasyonuna katılan grupların en büyük eksiği uçaksavarlar. Direnişçi Komutan Firas Paşa, “Bizim yerdeki arabamız kadar onların gökte uçağı var ve o uçaklara yetişecek mühimmatımız yok.” ifadelerini kullandı.

Direnişçi Ebu Muhammed ise Halep'e sadece 5 Şubat günü 200 hava saldırısı yapıldığını ve bu saldırılarda sivillerin hedef alındığını belirtiyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

3 Yorum