1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Ocak 2019 Sayısı Çıktı
Haksöz Ocak 2019 Sayısı Çıktı

Haksöz Ocak 2019 Sayısı Çıktı

Haksöz dergisi Ocak 2019 tarihli 334. sayısında, hukuk-yargı-adalet meselesini öne çıkardı. Dergide yerel ve küresel gündemlere dair analizlere de yer veriliyor.

04 Ocak 2019 Cuma 19:17A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” manşetiyle aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 334. Sayısını yayınladı. Ocak 2019 tarihli dergide “Merhamet ve Adalet Dengesinde Hukukun Değeri” konulu bir dosyaya yer veriliyor.

Gündem'de iktidar ve yargı ilişkileri ele alınarak hukuki alanda oluşan zafiyetlere dikkat çekiliyor. Hukuku değil, rejimi kollamayı hedefleyen bir yargının bağımsızlığından söz etmenin mümkün olmayacağına işaret edilerek Müslümanların bu konudaki ‘adil şahitlik’ sorumluluklarının altı çiziliyor.

Bahadır Kurbanoğlu, dosya konusunu uzunca analiz ettiği yazısında hassaten 15 Temmuz sonrası OHAL uygulamalarının, KHK’ların yol açtığı mağduriyetlere değiniyor. Siyaset-medya-yargı üçlüsünün bu dönemde ideolojik davranma geleneğini ihya ettiklerini vurgulayan Kurbanoğlu, oluşan tabloyla ilgili öne sürülen argümanları da tek tek irdeliyor.

Dosyaya katkıda bulunan Osman Sevim, Kur’an’da adaletle birlikte merhametin de güçlü bir şekilde vurgulandığına dikkat çekiyor; hak ve hukukun tecellisi için adaletin olmazsa olmaz bir unsur olduğunu belirtiyor. Yusuf Yargın, adalet duygusunun yaratılışın özünden olduğunu ifade ettiği yazısında İslam toplumunun adalet yaklaşımına dair değinilerde bulunuyor. Şuayb Mekeç, ayetler ve Resulullah’ın hayatından örneklerle adaletin ve iyiliğin Müslümanın temel vasfı olduğuna dikkat çekiyor; idealin de reelin de ölçüsünün İslam olduğunu belirterek mazeret olmaksızın her şartta adaletle muamelenin Allah’ın bir emri olduğunu vurguluyor. Hakan Kılıç ise 15 Temmuz sonrası FETÖ operasyonlarındaki tutarsızlıkları konu ediniyor.

Hamza Türkmen, Nisa Suresi 69. Ayetinde yer alan “nebiler, sıddıklar, şehidler, salihler” tanımlamalarından hareketle takva ve adanmışlıkta dereceleri kaleme almış.

Rıdvan Kaya, tarihselcilik tartışmalarının alevlendiği bugünlerde KURAMER’in ‘Cihad Sempozyumu’ndaki tebliğlerden hareketle vahye ittiba yerine vahyi biçimlendirmeye kalkışmanın ne gibi sapmalara yol açabileceğini değerlendiriyor. Cundullah Avcı ise Mustafa Öztürk’ün “İlahî Hitâbın Tefsiri”ne dair kısa bir değerlendirmede bulunuyor.

Eyüp Togan, Fransa’daki isyanı, Sarı Yelekliler hareketinin dinamiklerini, isyanın siyasi, toplumsal ve ekonomik boyutlarını, uluslararası yansımalarını, ülkedeki azınlıkların eylemlere dair yaklaşımlarını analiz ediyor. Olivier Duhamel ve Chantal Mouffe imzalı çeviri yazılarda da Sarı Yelekliler hareketine dair değerlendirmeler var.

Yasir Ebu Halala’dan yapılan bir çeviride ise Filistin ve Ürdün Kefiyesinin tarihî arka planına ışık tutularak buradan nasıl bir kimlik ve sembol üretildiği ortaya konuyor.

Ali Emre ile “Selahaddin” üzerine yapılan röportajda romanda yer alan detaylara projektör tutuluyor. Yanı sıra roman ve romancılık, Müslümanlar ve edebiyata ilişkin de ilgi çekici vurgular var röportajda.

Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden -merhum- İhsan Taş’ın kitap okumakla ilgili bir yazısının da yayınlandığı derginin edebiyat sayfalarını Bünyamin Doğruer’in bir şiiri ve Ali Değirmenci’nin bir denemesi süslüyor.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

haksoz334b.jpg

İRTİBAT: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net
[email protected]

HABERE YORUM KAT

4 Yorum