1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi Ağustos (245) Sayısı
Haksöz Dergisi Ağustos (245) Sayısı

Haksöz Dergisi Ağustos (245) Sayısı

Bu ay “Kürt Sorunu Yeniden Şiddet Sarmalında!” manşetiyle çıkan Haksöz Dergisi, yükselen milliyetçiliklerin çözümsüzlüğüne dikkat çekiyor.

02 Ağustos 2011 Salı 19:44A+A-

Kur’an’ın aydınlığına doğru aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Ağustos 2011 tarihli 245. sayısında Kürt sorunu, şiddet, milliyetçilik, Müslümanların eğitim-öğretimle ilgili talepleri, Suriye, Libya ve Mısır’daki gelişmeler, Ramazan ayı gibi konu ve edebiyat çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

“Kürt Sorunu Yeniden Şiddet Sarmalında!” manşetiyle çıkan derginin Gündem sayfasında “Milliyetçilik Çözümsüzlüktür! Daha Fazla Milliyetçilik, Daha Fazla Çözümsüzlük Demektir!” başlığı altında milliyetçiliğin kuşatıcılık yerine ayrıştırma, kardeşlik yerine düşmanlık siyaseti ürettiği vurgulanıyor. Silvan saldırısı ve sonrasındaki gelişmeler analiz edilerek ezilenlerin milliyetçiliğinin de reddedilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu bağlamda Murat Koç, PKK şiddetinin arka planına giderek şiddet dalgasıyla neyin hedeflendiğini ve “demokratik özerklik” ilanının nasıl bir totalitarizm ürettiğini irdeliyor.

Teori-pratik tutarlılığı, taassuba karşı adalet duygusu, ölçüyü korumak, nefsimizi değil Kitab’ı belirleyici kılmak gibi vurgular üzerinden Rıdvan Kaya, son gelişmeler üzerinden Müslümanların birbirlerine olan merhametsizliğine dikkat çekiyor.

“Bizim Andımız Değil, Sizin Andınız” başlıklı yazısında Bahadır Kurbanoğlu Müslümanların eğitim-öğretimle ilgili taleplerinin sıralandığı 23 Temmuz tarihli protesto eyleminin medyaya yansıyış biçimini değerlendiriyor. Musa Üzer ise Müslümanların gelişmelere ilişkin tavırları, eylem ve etkinlik biçimleri, nitelik ve nicelikleri üzerinden dün ve bugünlerinin kıyaslandığı tespitlerin ne kadar doğruluk içerdiğini irdeliyor.

Suriye’deki halk gösterilerinin arkasında kimlerin olduğuna ilişkin dergide iki yazı dikkat çekiyor. Bülent Ş. Erdeğer’in “Suriye Devrimi: Kimin Öncülüğünde, Nereye Doğru?” yazısıyla M. Hamidullah Güvel’in “Şam Âlimlerinin Tavrı” başlıklı yazısı Suriye’deki direnişi, çeşitli cemaat ve âlimlerin duruşunu analiz ediyor. Ayrıca Basil Kudat’tan yapılan çeviride Hamalı muhalif sanatçı İbrahim Kaşhuş’un katledilişi anlatılıyor.

Libya’da gelinen noktayı Lokman Doğmuş çeşitli açılardan ele alıyor: Cepheler, medya, kurtarılmış bölgelerdeki sorunlar, Kaddafi sonrası muhtemel senaryolar vs.

Muhammed Hafız ve Amani Mecid’den yapılan çeviriler ise Mısır’daki İslami grupların son durumları hakkında malumat verirken ayrıca İhvan ile Selefiler arasındaki yakınlaşmayı da irdeliyor.

Dergide Ramazan gündemi de öne çıkarılmış. Esra Ç. Dindar’ın orucun anlamını ve değerini ortaya koyan, yanlış inançları ıslah eden makalesinin yanı sıra Mücella Yaman’ın Ramazan ayının Müslümanların gündemine nasıl girdiğine ilişkin eleştirel yazısı dikkat çekiyor.

Gülsüm P. Alpay’ın Nehir Aydın Gökduman’la yaptığı röportaj, yaz tatilini nasıl değerlendirmek gerektiği ve özellikle de çocuklara nasıl programlar yapmak gerektiğine ilişkin pratik ve sağlıklı bilgiler içeriyor.

Edebiyat ve kültür-sanat sayfalarının da yoğun olduğu dergide Ali Emre, Bejan Matur’un “Dağın Ardına Bakmak” adlı kitabını analiz ediyor. Bünyamin Doğruer’in “Derin Gözlerle Bakmak” ve Gülşen D. Özer’in “Ölüm Murakabesi” başlıklı denemelerinin ve Hatice K. Baytap’ın “Pusu” adlı şiirinin yer aldığı dergide son olarak Ali Değirmenci’nin “Ramazanda Vicdan İntifadası” başlıklı denemesi dikkat çekiyor.

HAKSÖZ-HABER

İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

haksoz-dergisi-agustos2011-kapak-245.jpg

HABERE YORUM KAT

8 Yorum