1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Aralık Sayısında “Şura/İstişare” Dosyası
Haksöz Aralık Sayısında “Şura/İstişare” Dosyası

Haksöz Aralık Sayısında “Şura/İstişare” Dosyası

Haksöz dergisi Aralık 2018 tarihli 333. sayısında, şura/istişare konulu bir dosya ile çıktı. Müslümanların iktidarla ilişkileri ve Kemalizm tartışmaları da öne çıkan konulardan.

07 Aralık 2018 Cuma 19:09A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” manşetiyle aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 333. Sayısını yayınladı. Aralık 2018 tarihli dergide "Müslümanların Yitik Hikmeti: Şura/İstişare" başlıklı bir dosyaya yer veriliyor.

Gündem'de aşırı politizasyonun yol açtığı risklere dikkat çekilerek güncel siyasetin ilkelerimizi belirlemeye başlamasının sakıncalarına işaret ediliyor. Devlete yüklenen anlam, Kemalist refleksler, adalet duygusu ve ahlaki ölçülerde aşınma gibi hususların değerlendirildiği Haksöz imzalı yazıda, ilkeli ve basiretli pozisyon alma zorunluluğuna ve siyasal tavrı ilkelerin belirlemesi gerektiğine vurguda bulunuluyor.

Musa Üzer, Gündem yazısına paralel olarak Müslümanların iktidarla her anlamdaki ilişkilerini, gücün/iktidarın dönüştürücülüğünü ve İslami değerlerde yaşanan aşınmaları ele alıyor.

Rıdvan Kaya, muhafazakâr camiada ve iktidar çevrelerinde Mustafa Kemal ve Kemalizm ile ilgili ortaya çıkan tutarsızlık, tahrifat ve yozlaşmayı konu edindiği yazısında Kemalist resmî ideolojinin ne anlama geldiğine dair hatırlatmalarda bulunuyor.

ŞURA/İSTİŞARE

Dergide bu ay da bir dosya çalışması var. “Müslümanların Yitik Hikmeti: Şura/İstişare” başlıklı dosyaya Hamza Türkmen, Metin Karabaşoğlu, Oktay Altın, Ramazan Çelikal ve Kenan Levent yazılarıyla katkıda bulunuyor. Kur’an’da şura/istişare kavramlarının kullanılış biçimleri ve bağlamları, Sünnet’teki uygulamaları yanı sıra geçmiş İslam âlimlerinin konuya yaklaşımı üzerinden Müslümanların hayatında bu ilkelerin ne kadar mühim yer tuttuğunu tartışan yazarlar; güncel pratik üzerinden de değerlendirmelerde bulunuyorlar.

Çeviriler bölümünde Sisi cuntasının Mısır’da İhvan’ın mal varlıklarına el koymasıyla ilgili bir analize, Suriyeli engellilerin yaşadığı sıkıntılara ve savaşın sebep olduğu ‘engelli’ hayatlara, John Gray ile ateizm ve liberalizm üzerine yapılan bir röportaja yer veriliyor.

Eyüp Togan, Brexit sürecini analiz ettiği yazısında İngiltere’de toplumun AB’den çıkışa nasıl baktığını, İngiliz ve AB ülkeleri hükümetlerinin meseleye nasıl yaklaştıklarını ve muhtemel senaryoları yorumluyor.

Ali Emre, Malcolm X’in hayatını, yaşadığı dönemi ve dönüşümlerini, mücadelesini kendine özgü üslubuyla dergi okuyucusuyla paylaşıyor.

Bahadır Kurbanoğlu, Hilal TV ekranlarında 3 yıl boyunca yaptığı “Sözü Esirgemeden” programında neleri amaçladıklarını, neler yapabildiklerini özetlediği yazısında medyada adil şahitlik çabasının önemine dikkat çekiyor.

Ömer Faruk Şeker, Wael B. Hallaq’ın “İslam Hukukuna Giriş” ile Doç. Ahmet Yıldız’ın “Ne Mutlu Türküm Diyebilene” kitaplarını kritik ediyor.

Enes Yıldız, yeni kitaplardan dergi okuyucusunu haberdar ederken; Haşim Ay, Zazaca bir deneme, Bünyamin Doğruer bir şiir ve Osman Sevim yine bir deneme ile derginin edebiyat sayfalarını süslüyorlar.

2051-002.jpg

Abone olmak için tıklayın

İRTİBAT: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net
[email protected]

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum