1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz 250. Sayısını Ortadoğu İntifadasına Ayırdı!
Haksöz 250. Sayısını Ortadoğu İntifadasına Ayırdı!

Haksöz 250. Sayısını Ortadoğu İntifadasına Ayırdı!

Tam 250 sayıdır “Kur’an’ın aydınlığına doğru” aylık yayını sürdüren Haksöz, 250. sayısında bir yılı geride bırakan Ortadoğu intifadasını öne çıkardı.

03 Ocak 2012 Salı 08:18A+A-

HAKSÖZ-HABER

Tevhid, adalet ve özgürlük yolunda bilgi, inanç ve eylem şiarıyla sürdürdüğü yolculukta bugün çıkan Ocak 2012 tarihli nüshasıyla Haksöz 250. sayıya erişti.

Bu sayıda Tunus’ta başlayan Mısır, Libya, Suriye, Yemen, Bahreyn gibi ülkelerde devam eden Ortadoğu intifadasıyla ilgili bir dosyaya yer veriliyor. Ortadoğu’daki ayaklanmalarla ilgili komplo merkezli karamsar bakış açısını tartışan yazılar dergide ciddi bir yer tutuyor. Böylece bir yılı geride bırakan Ortadoğu intifadasına nasıl yaklaşılması gerektiğine ilişkin Haksöz, kendi bakış açısını oldukça ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Bu çerçevede Rıdvan Kaya’nın Ortadoğu intifadasıyla ilgili “toplu muhasebe” içerikli yazısı, Hamza Türkmen’in tutum farklılıklarını analiz eden makalesi, Bahadır Kurbanoğlu’nun komploculuğun nedenlerini irdeleyen yorumu, Lokman Doğmuş’un “Kuşkulu Devrimler Çağı” adını verdiği ve özellikle Libya ile ilgili ithamlara açık ve net cevaplar getirdiği yazısı Ortadoğu intifadasını anlamaya yönelik ciddi katkı içeren perspektif ve materyaller içeriyor. Yazılarda genel değerlendirme ve muhasebenin yanı sıra sıklıkla gündeme getirilen iddialar, “Arap Baharı” kavramı, Batı faktörü, NATO müdahalesi, liberal-demokratik değerler, anti-emperyalizm, Suriye, İran’ın tutumu, geleceğin nasıl kurulacağı vs. gibi birçok başlık tartışılıyor.

Derginin Gündem yazısı Fransa’da yasalaşan “Ermeni soykırımı” hakkında. “Türkiye Ermeni Sorunuyla da Yüzleşmelidir!” başlıklı gündemde konu değerlendirilerek gerçeğin inkârı üzerine kurulu İttihatçı-Kemalist mirastan arınılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

haksoz-dergisi_250_ocak2012_kapak.jpg

Dergide yer alan diğer yazılar şunlar:

Halid Davud, Mısır seçimlerini değerlendiriyor ve liberallerin yaşadığı hüsranı gözler önüne seriyor.

Ali Değirmenci, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in ölümü ve ekranlara yansıyan görüntüler üzerinden, edebi üslubuyla “ağlama” konusunu ele alıyor; Türkiye’de kimlerin, neden ağladığına ilişkin vurgulara yer veriyor.

Musa Üzer, Müslümanların gündemle olan ilişkilerine daha doğrusu gündemsizliklerine dikkat çekiyor. Gündemi aşma kaygısıyla gündem dışına sapanların ve mücadeleden uzak post-modern tavırların tahliline yer veriyor.

Cengiz Duman, kıssalarla ilgili yeni çalışmasında Hz. Süleyman ile Sebe Melikesi arasında geçen diyaloglar üzerinden kıssanın tarihî arka planını ve ders alınması gereken mesajlarını okuyucularıyla paylaşıyor.

M. Masum Yokuş, ahlakın toplumsal dönüşümdeki rolünü ele aldığı yazısında ahlakla ilgili eski ve yeni tanımlara ve doktrinlere ve İslam’ın ahlak konusuna yaklaşım biçimine yer veriyor.

Bahadır Kurbanoğlu, Sebilürreşad dergisi ve “Risale-i Nur”lar üzerinden çok partili dönemde (1946-1960) İslamcıların fikrî ve siyasi duruşlarını ele alıyor. Özellikle Eşref Edip ve Said Nursi’nin yazı ve görüşlerini mercek altına alan Kurbanoğlu, dönemle ilgili belgelere de yer verdiği yazısında önemli tartışma başlıklarını analiz ediyor.

Gülşen Demirkol Özer, yorum bilgisi bağlamında hayatı farklı açılardan okumanın doğurduğu sonuçları Suriye gündemi üzerinden ele alıyor.

Dergide son olarak Bünyamin Doğruer’in bir şiir ve denemesine, Abdurrahman Çeliker’in Hama katliamına bakışta dün (1982) ve bugün (2011) değişen yargıları edebi bir dille kaleme aldığı yazısına yer veriliyor.

İrtibat:  0212 524 10 28 / 534 58 08 ● [email protected]

***

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum