1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Hadis Nedir, Ne Zaman Yazılmaya Başlanmıştır?
Hadis Nedir, Ne Zaman Yazılmaya Başlanmıştır?

Hadis Nedir, Ne Zaman Yazılmaya Başlanmıştır?

​​​​​​​Abdulhakim Beyazyüz, Hadis tarihi ve Hadis ilmi üzerine gerçekleştireceği yazı dizisini ilkini ilginize sunuyoruz:

04 Temmuz 2018 Çarşamba 17:32A+A-

Abdulhakim Beyazyüz'ün yazısı:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Allah’a hamd resulüne selam olsun.

Bugünkü yazımızda hadis konusu üzerinde duracak ve konuyu çeşitli sorularla açmaya çalışacağız. Bilindiği gibi, bu meselede de âlimlerin farklı yaklaşımları ve kavram tanımlamaları dolayısı ile aralarında ihtilaflar vardır. Biz doğruya daha yakın olduğunu umduğumuz yaklaşımları merkeze alarak konuyu sınırlı bir şekilde açmaya çalışacağız. Bunun için Rabbimizden yardım diliyor ve bu çabalarımızı kendisine yakınlaştırmaya sebep kılmasını niyaz ediyoruz.

Hadisin sözlük ve kavram anlamı nedir?

Hadis sözlükte; haber, söz, yeni, olay, anlamlarına gelmekte ve bu anlamlarda Kur’an’daki bazı ayetlerde de kullanılmaktadır; “Allah, müteşabih (benzeşmeli), ikişerli bir kitap olarak sözün en güzelini indirdi.”1 “(Ey Muhammed!) Mûsâ'nın haberi sana geldi mi?”2 “(Allah) Size Kitapta indirmişti ki: Allah’ın ayetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, onlar (bu sözü bırakıp) başka bir söze dalıncaya kadar onlarla beraber oturmayın; yoksa siz de onlar gibi olursunuz. Şüphesiz Allah, bütün ikiyüzlüleri ve kâfirleri cehennemde toplayacaktır.”3

Yazının Devamı >>>