1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan'da Katliam
Güney Sudan'da Katliam

Güney Sudan'da Katliam

Birleşmiş Milletler, silahlı isyancıların Bentiu kentinde 200 kişiyi etnik kökenleri nedeniyle öldürdüğünü söyledi. Al Jazeera, katliamın ardından kent sokaklarını görüntüledi.

22 Nisan 2014 Salı 14:09A+A-

Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre, çoğunluğunu Darfurlu sığınmacıların oluşturduğu 200 kişi, eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar’ın kontrolündeki isyancı gruplar tarafından öldürüldü.

Al Jazeera’nin olay yerinde çektiği özel görüntülerde, Bentiu kenti havaalanından camiye kadar uzanan yol boyunca yatan cesetler görünüyor.

BM’nin Güney Sudan’daki barış gücü UNMISS’in koordinatörü Mary Cumins, “Burada yaşananlar utanç verici, Bentiu ve Rubkona kentlerinde gördüklerimiz tam anlamıyla tarif edilemez bir dehşet. Asıl vahşet camide yaşanmış. Sokaklarda yatan cesetler ve insanlığın geldiği noktayı ifade edemiyorum” dedi.

‘Biz yapmadık’

Güney Sudan’ın eski Başkan Yardımcısı ve isyancıların lideri Riek Machar ise kendi birliklerinin kesinlikle böyle bir katliamı yapmış olamayacağını söyledi:

“Bentiu’daki komutanla görüştüm, bana bu iddianın yalan olduğunu söyledi. Her şeyden önce biz halkımıza saygılıyız ve birliklerimizin çoğu bölgedeki insanlardan oluşuyor. Kendi vatandaşlarımızı öldürmeyiz.”

Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da Aralık 2013'ten beri iki liderin destekçileri arasındaki çatışmalar etnik çatışmaya dönüştü.

Binlerce insanın öldüğü çatışmalar nedeniyle bir milyondan fazla insan evinden oldu.

Machar, Temmuz 2013’te Devlet Başkanı Salva Kiir tarafından görevden alınmıştı. Kiir ise Machar’ı Aralık 2013'te darbe girişimi yapmakla suçladı. Machar darbe iddiasını reddetti ancak isyan hareketinin arkasında durdu.

Güney Sudan’daki insanî yardım biriminin başındaki Toby Lanzer, BM kamplarına sığınan insan sayısının bir haftada 5 binden 22 bine çıktığını söyledi. Lanzer içme suyu stoklarının da tükenmek üzere olduğunu belirtti.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT