1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Güney Sudan'da Çatışmalar: Bir Haftada 300 Ölü
Güney Sudan'da Çatışmalar: Bir Haftada 300 Ölü

Güney Sudan'da Çatışmalar: Bir Haftada 300 Ölü

Birleşmiş Milletler, Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da 8 Ağustos’tan bu yana süren çatışmalarda en az 300 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Kentten 42 bin kişi de kaçtı.

15 Temmuz 2016 Cuma 16:51A+A-

Güney Sudan’da yeniden başlayan çatışmalar hakkında açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) başkent Cuba’da bir haftada en az 300 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. BMMYK Sözcüsü William Spindler, en az 42 bin kişinin de Cuba’dan kaçtığını söyledi, “Komşu ülkelerdeki mültecilerin şu anki sayısı 835 bin.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Tarik Jasarevic de “8 Ağustos’tan bu yana ölenlerin sayısı 300’ü geçti.” dedi.

2 yıl süren savaşın ülke çapında açlığa neden olduğu Güney Sudan’da yeniden savaş yaşanma ihtimali korkuya neden oluyor. Devlet Başkanı Salva Kiir ve eski isyancı Başkan Yardımcısı Riek Machar sükûnet çağrısında bulunurken, onlara bağlı savaşçılar birbirleriyle çatışıyordu.

Kentte pazartesi gününden bu yana çatışma sesleri azaldı.

guney_sudan.jpg

Çatışmalar Nasıl Yeniden Başladı?

7 Temmuz Perşembe günü Kiir’e bağlı askerlerin, Machar’a bağlı güçlerin araçlarını durdurarak aramak istemesi üzerine çatışma yaşanmış, 5 kişi yaşamını yitirmişti.

8 Temmuz Cuma günü de Kiir ve Machar Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın açıklaması yapmak üzereyken iki lidere bağlı güçler Saray etrafında çatışmıştı. Cuma günkü çatışmalarda en az 150 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bağımsızlığın Ardından Savaş

Güney Sudan, 2005'te varılan barış anlaşması gereği, 2011'de yapılan referandumda halkın yüzde 98'inin oyuyla Sudan'dan ayrılmış, 9 Temmuz 2011'i bağımsızlık günü ilan etmişti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan muhalif lider Riek Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü. Ağustos 2015'te merkezî Salva Kiir yönetimiyle Machar güçleri arasında barış anlaşması yapılmış; anlaşmanın ardından Machar eski görevine geri dönmüştü.

10 Binlerce Kişi Hayatını Kaybetti

Güney Sudan’da Aralık 2013’te başlayan savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

guney_sudan_aclik.png

Güney Sudan Nüfusunun Yarısı Aç

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Etiketler :

HABERE YORUM KAT