1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan'da Çatışma: 5 Asker Öldürüldü
Güney Sudan'da Çatışma: 5 Asker Öldürüldü

Güney Sudan'da Çatışma: 5 Asker Öldürüldü

Güney Sudan'da askerlerle silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda 5 asker öldürüldü.

08 Temmuz 2016 Cuma 16:21A+A-

Güney Sudan'da hükümete bağlı güvenlik güçleriyle şehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan çatışmada 5 asker öldü.

Ordu sözcüsü Lul Ruai Koang, Devlet Başkanı Salva Kiir'e bağlı askerlerinin bulunduğu bir kontrol noktasına açılan ateş sonucu 5 askerin hayatını kaybettiğini belirtti.

Koang, saldırıdan, isyancıların eski lideri ve Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar'a bağlı askeri sorumlu tuttu.

Machar'ın taraftarlarından sözcü William Gatjieth da Kiir'in askerlerini, Cuba'nın Gudele bölgesinde bulunan kontrol noktasına yaklaştıkları sırada kendilerine ateş açmakla suçladı.

Gatjieth, iki askerlerinin yaralandığını söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere dün yaptığı açıklamada, hükümet güçleri ve şehirdeki silahlı gruplar arasında süren ve on binlerce kişinin evini terk etmesine neden olan çatışmaların, BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) güneyine kadar geldiğini belirtmişti.

Ülkede son bir ayda 10 eyalette şiddet olayları meydana geldi. Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1 Temmuz'da, Wau'da yaklaşık 70 bin kişinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endişe uyandırdığını kaydeden bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride, muhtaç sivillere insani yardım ulaştırılması için ateşkes çağrısı yapılmış, BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaşmasının tüm yönlerini uygulamasını istemişti.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT