1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan'a BM Yaptırımı
Güney Sudan'a BM Yaptırımı

Güney Sudan'a BM Yaptırımı

BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'da barış sürecini engelleyenlere yönelik yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısını oybirliği ile kabul etti.

03 Mart 2015 Salı 21:00A+A-

ABD tarafından hazırlanarak Konsey'e sunulan karar tasarısında şimdilik Güney Sudan'daki çatışan taraflardan hiçbirinin ismi yer almıyor ancak bu kararın ülkedeki grupların liderlerine bir an önce barışı sağlamaları için uyarı niteliği taşıdığı kaydediliyor.

Güney Sudan'da Hükümet ile Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e darbe girişiminde bulunmakla suçlanan eski yardımcısı Riek Machar'a bağlı gruplar arasında iç savaşı sonlandırma çabaları sürüyor.

Daha önce iki defa anlaşmaya vardıklarını duyuran taraflar bunu hayata geçirememişlerdi. Halen taraflar Etiyopya'da barış görüşmelerini sürdürüyor.

BM Güvenlik Konseyi kararı ile, çatışmaların devam etmesi halinde ülkeye silah ambargosu, liderlere ve yakınlarına yönelik varlık dondurma ile seyahat yasağı yaptırımları uygulanacağı uyarısı yapıldı.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğunu öne sürmüştü. Aralarında, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) eski üyeleri ve bakanların oluşturduğu "10'lar grubu"nun da bulunduğu çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Mayardit ve Machar, ilk defa Mayıs 2014'te Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş, savaşın sonlandırılması için imzaladıkları barış anlaşması ise tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT