1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan Geçici Hükümetinde Anlaşma
Güney Sudan Geçici Hükümetinde Anlaşma

Güney Sudan Geçici Hükümetinde Anlaşma

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit ile yardımcıları, geçici parlamentonun kurulmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi konusunda anlaştı.

04 Haziran 2016 Cumartesi 13:33A+A-

Güney Sudan'da yeni geçici parlamentonun kurulması ve parlamentoyla ilişiği kesilen üyelerin, yeniden göreve getirilmesiyle ilgili çalışmalara hız verilmesi konusunda uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcıları Riek Machar ve James Wani Igga gerçekleştirdikleri toplantıda geçen ağustos ayında hükümetle muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması konusunu görüştü. Cumhurbaşkanı ve yardımcılarının ülkedeki siyasi partilerin aday listesinin teslim alınmasının hemen ardından geçici parlamentonun kurulmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması konusunda anlaştığı belirtildi.

Açıklamada, muhaliflere katılmaları sebebiyle parlamento üyeliğinden ihraç edilenlerin yeniden göreve alınması ve cumhurbaşkanı müsteşarlarının sayısının 10'dan 19'a çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığı kaydedildi.

Toplantıda ayrıca, savaş sebebiyle ülkeyi terkeden tüm devlet memurlarının görev yerlerine geri dönmesi ve Machar'ın bu kişilerin isimlerini cumhurbaşkanına sunması üzerinde de uzlaşmaya varıldığı aktarıldı.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü. Barış anlaşması gereğince yeni geçici parlamentonun kurulması bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT