1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan BM'nin Önerisini Reddetti
Güney Sudan BM'nin Önerisini Reddetti

Güney Sudan BM'nin Önerisini Reddetti

Güney Sudan lideri Mayardit, BM'nin ülkedeki güçlerinin sayısını artırma talebini kabul etmedi.

15 Temmuz 2016 Cuma 12:21A+A-

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, başkent Cuba'da yaşanan son çatışmalara rağmen, yardımcısı Riek Machar ile imzaladıkları barış antlaşmasına bağlı olduğunu yinelerken, BM'nin ülkedeki güçlerinin sayısını artırma talebini ise reddetti.

Devlet Başkanı Mayardit, Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, Machar ile imzaladıkları barış antlaşmasının maddelerinin uygulanması konusundaki kararlılığını ifade etti.

Barış antlaşmasının uygulanmasına yönelik yol haritasının belirlenmesi için Machar'dan birinci yardımcısı olarak yanında kalmasını istediğini kaydeden Mayardit, "Sayın Machar'dan istişarelerde bulunmak için ofise gelmesini talep ettim ancak bu konuda kendisinden herhangi bir onay gelmedi." dedi.

"TEK BİR YENİ ASKERİN DAHİ GELMESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Öte yandan Mayardit, BM'nin sivillerin korunması için Güney Sudan'daki güçlerinin sayısını artırma talebini ise kabul etmediklerini belirtti.

Ülkesinde bulunan güçlerden herhangi birinin sayısında artış istemediklerini kaydeden Mayardit, "Güney Sudan'a tek bir yeni askerin dahi gelmesini kabul etmiyoruz." ifadesini kullandı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında geçen cuma günü başlayan çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden ve 35'i sivil olmak üzere toplam 269 kişi ölmüş, 30 binden fazla sivil evlerini tek etmek zorunda kalmıştı.

Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar, pazartesi ateşkes ilan etmişti.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT