1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Guantanamo'da 31 Esir Açlık Grevinde
Guantanamoda 31 Esir Açlık Grevinde

Guantanamo'da 31 Esir Açlık Grevinde

ABD tarafından Guantanamo'da esir tutulan Müslümanlar açlık grevi başlattı.

28 Mart 2013 Perşembe 06:26A+A-

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, açlık grevi düzenleyen 31 tutsağın durumlarını anlamak için Guantanamo'ya acil olarak bir doktor göndereceğini duyurdu.

ABD'nin Guantanoma üssünde 166 tutsak bulunuyor. Bu kişilerin çoğu hakkında adil yargı süreci başlatılmadı. ABD Savunma Bakanlığı açlık grevi haberini doğruladı.

Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Binbaşı Jeff Pool, 31 tutsağın açlık grevinde olduğunu, 11 kişiye sıvı besin verildiğini 3 kişinin de hastaneye kaldırıldığını söyledi. Pool, BBC'ye yaptığı açıklamada, Guantanamo'nun tutukevi olarak kullanılmaya başlandığı 2002 yılından bu yana Kızılhaç'ın her sene 6 ziyaret düzenlediğini söyledi.

Kızılhaç, olağan koşullarda ziyaretini 1 Nisan'da yapmayı planladığını ancak kamptaki durumun verdiği izlenim nereniyle ziyareti öne çektiğini, hekime bir başka temsilcinin de eşlik edeceğini duyurdu.

Kızılhaç'ın sözcülerinden Simon Schorno açlık grevi ile tutsakların geleceklerinin belirsizliği arasında bir ilişki olduğuna inandıklarını söyledi. Guantanamo'daki yetkililer, hücrelerdeki arama sırasında Kuran'lara saygısızlık edildiği için böyle bir eylemin başladığı yolundaki iddiaları reddetti. Guantanamo'da geçen hafta 21 açlık grevi vardı; gelen haberler bir hafta içinde 10 kişinin daha eyleme katıldığına işaret ediyor. Pentagon sözcüsü Kızılhaç'ın ziyaretini erkene çekmesiyle ilgili yorum yapmadı.

BBC

HABERE YORUM KAT