1. HABERLER

  2. HABER

  3. Guantanamo Esirlerinden Bush’a Dava
Guantanamo Esirlerinden Bush’a Dava

Guantanamo Esirlerinden Bush’a Dava

Aralarında Almanya’dan Murat Kurnaz’ın da bulunduğu dört eski Guantanamo esiri, Bush hakkında Kanada’da dava açtı.

21 Ekim 2011 Cuma 14:16A+A-

Almanya’dan Murat Kurnaz’la birlikte dört eski Guantanamo mahkumu, Kanada Adliyesine başvurarak eski ABD Devlet başkanı George W. Bush hakkında dava açtı.

Murat Kurnaz’ın avukatı Bernhard Docke’nin verdiği bilgiye göre eski esirler, Bush’u BM’nin işkence karşıtı sözleşmesine aykırı hareket ederek Guantanamo’da ve Afganistan’daki Amerikan askeri üslerinde işkenceye izin verdiği gerekçesiyle dava ettiler. Docke, Guantanamo hakkında yapılan bunca tarafsız haberlerin ‘bu adamın işlenen işkence suçlarından sorumlu’ olduğunu gösterdiğini söyledi.

Davacı eski esirler, şu anda bir ekonomik zirveden dolayı Kanada’nın Surrey şehrinde bulunan Bush’a karşı Kanada adli yetkililerinin inceleme başlatmasını umuyor.

Daha önce de aralarında Amnesty International’ın da bulunduğu birçok insan hakları koruma teşkilatları, 20 Ekim’de Surrey’de ekonomi zirvesine katılan Bush’a karşı Kanadalı yetkililerin harekete geçmesi için başvurmuş, ancak bir sonuç alınamamıştı. Amnesty’e göre BM İşkence Karşıtı Sözleşmeyi imzalayan bir ülke olarak Kanada, Bush’a karşı inceleme başlatmak zorundu.

Aynı şekilde insan hakları dernekleri İsviçre’de de Bush’a karşı dava açmıştı. Bunun üzerine eski devlet başkanı Bush, güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek Cenevre ziyaretini iptal etmişti.

 

HABERE YORUM KAT