1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Guantanamo Esareti Beyaz Perdede
Guantanamo Esareti Beyaz Perdede

Guantanamo Esareti Beyaz Perdede

Pakistan'da 19 yaşındayken El Kaide ve Taliban bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve 5 yıl boyunca Guantanamo kampında tutulan Murat Kurnaz'ın hayatı film oldu.

25 Mayıs 2013 Cumartesi 03:48A+A-

Murat Kurnaz'ın 2007 yılında yayımladığı ve Guantanamo'da geçirdiği beş yılı anlattığı kitabı 'Hayatımın Beş Yılı' , genç Alman yönetmen Stefan Schaller tarafından 'Fünf Jahre Leben/Beş Yıl Yaşam' adıyla filmleştirildi. 21 Mayıs Salı günü Bremen'de galası yapılan film Alman sinemalarında vizyona girdi. Filmde Murat Kurnaz'ı canlandıran oyuncu Sascha Alexander Gersak'la birlikte Tayfun Bademsoy, Şiir Eloğlu ve Kerem Can gibi isimlerde rol alıyor.

DÜNYADAKİ CEHENNEM

Filmin gösterimi sonrası oyuncularla birlikte sahneye çıkan Murat Kurnaz, Guantanamo'yu, 'Dünyadaki cehennemdi' diye tanımladı. Filmde gösterilen işkence sahnelerinin, yaşadıklarının sadece küçük bir bölümü olduğunu söyleyen Kurnaz, 'Almanya'nın benim yeniden dönmeme yönelik takındığı tavır filmde gösterilmedi. Orada tutulan insanların birçoğu suçsuz. Hakim karşısına çıkartılma hakları ellerinden alınmış. Ölenlerin dışında oradan sağ çıksa bile kimisi akli dengesini kaybetmiş kimisi de fiziksel olarak engelli kalmış' dedi.

HAKSIZ YERE TUTULDU

Murat Kurnaz 1982 yılında Bremen'de doğdu. ABD'de yaşanan terör saldırısından kısa bir süre sonra Pakistan'a giden Kurnaz Pakistan güvenlik birimleri tarafından tutuklanarak ABD'li askerlere teslim edildi ve Guantanamo'ya gönderildi. Tutuklu olduğu dönemde Alman vatandaşı olduğu için Almanya ve Amerika arasında krize neden oldu. Guantanamo'da beş yıl boyunca haksız yere sorgulanan, işkence gören ve terörist damgası yiyen Kurnaz, avukatı Bernhard Docke'nin ısrarlı çabaları sonrasında 2006 yılında serbest bırakıldı ve Guantanamo'dan Almanya'ya döndü.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT