1. YAZARLAR

  2. Ureyb El Rentavi

  3. Goldstone düştü, raporu kaldı
Ureyb El Rentavi

Ureyb El Rentavi

Yazarın Tüm Yazıları >

Goldstone düştü, raporu kaldı

09 Nisan 2011 Cumartesi 13:27A+A-

Yargıç Goldstone, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik muhtemel savaş suçlarına şimdiden ortak olacak. Zira bu adam İsrail sahasını önceki savaş suçlarından temizledi ve savaş suçlusu İsrailli siyasetçiler ve generaller uğruna Washington Post kanalıyla kendi mesleki sicilini lekeleyen utanç verici bir özür sundu.

Terörle mücadele, sivillerin arasında ve yerleşim bölgelerindeki teröristlerin izini sürme gerekçesiyle sivillere yönelik gelecekteki İsrail suçlarına yeşil ışık yaktı.

Siyasi açıdan, 'Kana katliamı ve UNRWA okulları ordusunu' dünyanın 'en ahlaklı' ordusu olarak niteleyen cumhurbaşkanından BM'den raporun çekilmesini isteyen hükümete ve siviller ölse dahi Gazze'ye dökülmüş kurşun operasyonlarının tekrarlanması tehdidinde bulunan ordu sözcüsüne kadar İsrail, Goldstone'un makalesi/özründen dolayı zil takıp oynadı adeta. İsrail'in Goldstone raporunun etkisiyle zarar gören yıkma, öldürme ve korkutma iştahı Washington'daki makaleyle kabardı.

Filistin açısından ise o vakitler raporun çıkması, bölünmüşlüğün derinleşme sebebi olmuştu. Filistin yönetimi raporu utanç verici şekilde ele almış, Hamas da buna tepki göstermişti. Fakat rapor BM koridorlarındaki yerini alır almaz Filistin iç tartışması ve tedavülünden kalkmıştı. Bugün raporun kurtarılması ve Washington Post'taki makalenin raporun içeriğinden ve tavsiyelerinden geri adım atmayı öngören 'uluslar arası bir karara' dönüşmesini engellemek için Filistinlilerin tutum ve çabasının birleşmesi elzem oldu.

Yargıç Goldstone'nun Yahudi lobisinden ve dünyanın dört bir yanına yayılmış kollarından karşılaştığı baskı, şantaj ve tehditlerin boyutunu biliyoruz. Bu adamın maruz kaldığı tecrit ve aşağılanma eylemlerine dair korkunç hikâyeler duyduk. Maalesef Arap ve Filistinlilerden hiç kimse durumu anlamak için müdahalede bulunmadı; ancak bununla birlikte bu pozisyonun yargıç Goldstone'a, konumu ve vazifesine yakıştığını düşünmüyoruz. Bu baskılara ve şantaja boyun eğmeyebilirdi. Mesleğine saygı göstermesi ve BM tarafından kendisine verilen yetkide samimi olması yakışırdı.

Fakat her halükarda hâlâ bir 'sadece gazete makalesi' karşısındayız. Makalenin büyük moral etkisi olduğu doğru, ancak ne var ki buna rağmen hâlâ bir gazete makalesi. İsrail ve lobisinin bu makaleyi uluslararası karara dönüştürme noktasında başarılı olmaması için birinci olarak Filistin yönetimi, Hamas, Filistinli gruplar, BM, sivil toplum kuruluşları ve Filistin hukuk örgütleri raporu korumak ve İsrail'in karşı saldırılarını püskürtmek amacıyla kapsamlı uluslararası bir kampanya başlatmalıdır.

İkinci olarak son iki yıldır sadece Filistin yönetimine baskıda bulunmak, direkt ve dolaylı müzakereler hususundaki kararlarının geçmesini kolaylaştırmak için bir araya gelen Arap takip komisyonu 'kriz masası' şeklinde bir kez olsun toplanmalı, İsrail'in, Goldstone raporunun geri çekilmesi, lekelenmesi, doğruluğunun ve meşruiyetinin alınması amaçlı çabasını boşa çıkaracak yollar ve araçlar aramalıdır. Bu siyasi, medya ve hukuki savaşa sonuna kadar girilmeli ki İsrail Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçlarının cezasından kurtulamasın. Daha da önemlisi, İsrail gelecekte bu suçlardan daha fazla işleme cesareti bulamasın.

Ortada hâlâ İsrail'in raporun giyotininden boynunu kurtarma yolunda karşılaşacağı büyük engeller ve İsrail'in çabalarını boşa çıkarmak için yeterli zaman da var, ancak bu zamanın en iyi şekilde kullanılması şart. Goldstone adını taşıyan rapor nihayetinde uluslararası bir rapordur, adı geçen yargıcın şahsi görüşü değildir. Bu yargıç raporun hazırlanmasında önemli rol oynadı, hazırlayan komisyonun ve ekibin başkanıydı ancak rapor, hazırlanmasında katkısı bulunan birçok yargıç ve uzmanın ortak çalışmasının ürünüdür. Bu isimler de İsrail/Yahudi şantaj ve tehdidine maruz kalıyor olabilirler. Yakında Goldstone'un özür tutumuna benzer tutumlar duyabiliriz. Bu yüzden olayın kavranması, İsrail şantaj komplosunun önünün alınması ve bu isimlerle birlikte raporun saygınlığının kurtarılmasına ve zaten yaralı olan uluslar arası adalete itibarının verilmesine çalışılması gerekiyor.

Bir turunu kaybetsek dahi hiçbir şekilde 'Goldstone savaşından' çekilmemeliyiz. İşgale, ırkçılığa ve organizeli devlet terörüne karşı savaş kazanılana dek savaşa devam edilmeli. Bu derece önemli bir dosyayı Filistin iç hesaplaşmasını görerek, açık arttırma ve ihaleler de dâhil pazarcı bir üslupla ele almamalıyız. Goldstone raporunun Goldstone'un kendisinden kurtarılması için çalışılmalı. Ürdün gazetesi El Düstur 5 Nisan 2011

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT