1. HABERLER

  2. HABER

  3. Geri Gönderme Merkezleri'nde Hak İhlalleri
Geri Gönderme Merkezleri'nde Hak İhlalleri

Geri Gönderme Merkezleri'nde Hak İhlalleri

Türkiye İnsan Hakları Kurumu, eski adıyla 'Yabancılar Şubesi Misafirhaneleri' yeni adıyla 'Geri Gönderme Merkezleri' ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre merkezlerde asgari insan hakları standartları dahi yerine getirilmiyor.

28 Kasım 2014 Cuma 08:35A+A-

İstanbul Kumkapı'daki Geri Gönderme Merkezi'nde dünyanın farklı yerlerinden çoğu hayati gerekçelerle Türkiye’ye gelmiş yabancılar kalıyor.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK), eski adıyla 'Yabancılar Şubesi Misafirhaneleri' yeni adıyla 'Geri Gönderme Merkezleri' ile ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre merkezlerde asgari insan hakları standartları dahi yerine getirilmiyor.

TİHK, Geri Gönderme Merkezi’ndeki insan hakları ihlallerine ilişkin sorunları tespit etmek amacıyla hazırladığı raporda, merkeze günde ortalama 40 kişinin gelip gittiği belirtildi. Raporda, normal kapasitesi 200 erkek 100 kadın olan merkezde, inceleme yapıldığı haftanın ilk günü 384 kişinin kaldığı tespit edildiği bilgisi yer aldı.

Raporda, İstanbul’un Kumkapı semtinde bulunan Geri Gönderme Merkezi’nde şubat ayında Nijeryalı bir kişini öldüğü,  HIV ve veremden de birer kişinin öldüğü kaydedildi.

İnsan hakları standartlarının altında

Merkezde bireylerin asgari insan hakları standartlarının yerine getirilmediği belirtildi. Mevcut şartların kötü olduğuna değinilen raporda aşırı kalabalık odalar, egzersiz imkânı olmaması, doktor bulunmaması gibi durumlar dikkate alındığında, İstanbul Geri Gönderme Merkezinin fiziki koşullarının yetersiz olduğu kaydedildi.

Güvenlik gerekçesiyle kişilerin bahçeye dahi çıkışına izin verilmediği bilgisinin yer aldığı raporda “merkezde yapılan tespite göre merkez şartları, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin sahip olduğu şartlardan daha kötüdür”  ifadelerine yer verildi.

Sağlık hizmetleri ve hijyenden yoksun

Havalandırma, sağlık ve psikolojik destek hizmetlerinin gerekli şekilde sağlanamadığının tespit edildiği raporda geri gönderme merkezinde tutulan kişilerin dış dünyayla iletişime yönelik hizmetlerden yeteri kadar faydalanamadıkları kaydedildi. Hasta, çocuk gibi özel ihtiyaç sahibi kişilerle, hamilelere özen gösterilmesi gerektiği vurgulanan raporda Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezde sürekli bir doktor ve 7/24 çalışacak hemşire istihdam edilmesi gerektiği kaydedildi. İstanbul Geri Gönderme Merkezi'nin, cezaevlerinin standartlarının dahi altında olduğu kaydedilen raporda, merkeze girişte sağlık kontrollerinin yeterince yapılmadığı belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT