1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Gerçek Dünyanın İzdüşümü İnternet
Gerçek Dünyanın İzdüşümü İnternet

Gerçek Dünyanın İzdüşümü İnternet

Ahmet Yasin Elki, internet ve sosyal medya paylaşımları üzerinden yapılan paylaşımlara dair tartışmaları bir “internet fıkhı” üretmek üzerinden yorumluyor.

28 Şubat 2015 Cumartesi 02:38A+A-

Ahmet Yasin Elki / Haksöz-Haber

Teknoloji Batı tarafından çoğunlukla askerî alanlarda kullanılmıştır. Hassaten silah ve araç yapmak için kullanılmış; kitlesel ölümlere yol açan atom bombası ve kimyasal silahlar bu vesileyle üretilmiştir. Bu teknolojiyi insanlığın hayrına kullanmak ise hep ikinci planda kalmıştır. Tıp, iletişim, eğitim, ulaşım, beslenme vb. konularda kullanılan teknoloji ve gelişme askerî alanda kullanılan bilgi ve araçların ya basit izdüşümü ya da sadece basit uygulamaları olmuştur.

Batılı devletler II. Dünya Savaşıyla beraber ordu birlikleri arasında kriptolu iletişimi sağlamak için yarışa girmiş. Nazi Almanyasının kullandığı şifreleme aracı Enigma bu konuda en göze çarpan icatlardan olmuştur. Enigma sayesinde Alman denizaltıları ve birlikleri karşı ülkelere birçok zayiat vermiştir. Bu makinelerden biri ABD tarafından ele geçirilince, Enigma'nın şifreleme tekniği çözülmüş, bu sayede Alman birliklerinin bütün kriptolu iletişimi ifşa olmuştu. Bu durum ABD, Rusya ve diğer Batı devletlerinin Almanlara karşı üstünlük sağlamasına neden olmuştur.

II. Dünya Savaşı sonlarına doğru Alman bilim adamları (ki, bunların çoğu savaş suçundan dolayı aranmaktaydı) ABD ve Rusya tarafından gizli operasyonlarla ülkelerine kaçırılmıştı. ABD tarafından bu bilim adamları Manhattan projesi ismiyle anılan atom bombası yapımında ve uzay teknolojilerini geliştirme konusunda kullanılmıştır. ABD ve Rusya, kaçırılan Alman bilim adamlarının bilgi ve çalışmaları ile süpergüç haline gelmiştir dersek yanılmış olmayız.

II. Dünya Savaşından sonra Batılı devletlerin arasından bilgi çalma ve bilgiyi en güvenli şekilde ilgili yere ulaştırma konusunda bir yarışa girilmiştir. Ünlü casusluk ve köstebek hikâyeleri bu dönemlere damgasını vurmuştur. ABD'nin atom bombası projesi Rusya tarafından bir köstebek vasıtasıyla çalınmıştır.

Telefon ve telgraf dinlemeleri, iletişim noktasında Batılı devletleri yeni arayışlara sokmuştur. 1962 yılında ABD, dünyadaki bilgi ve casusluk şebekesine daha güvenli bir hat oluşturmak için DARPA (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı)'nı kurdu. Bu ajans ordu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle görevli ABD Savunma Bakanlığı altında çalışan bir birimdi. DARPA tarafından 1969 yılında ARPANET adında bir proje geliştirildi. Bu proje ile ABD'nin hassas birimleri arasında bir ağ kuruldu ve bilgi paylaşımı bu ağ üzerinden sağlanmaya başlandı. Ve bugün internet adı verdiğimiz yapı ortaya çıkmış oldu. (...)

YAZININ DEVAMI >>>