1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. General Sayısı 64 Azaldı
General Sayısı 64 Azaldı

General Sayısı 64 Azaldı

Darbe kalkışması öncesinde TSK’da Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinde 325 general ve amiral vardı. OHÂL ve YAŞ kararlarıyla gerçekleşen ihraçlar, emeklilik ve terfilerin ardından general ve amiral sayısı, 64 azalarak 261’e düştü.

29 Temmuz 2016 Cuma 17:00A+A-

1 Temmuz 2016 tarihindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) açıklamasına göre Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinde 325 general ve amiral vardı.

15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 149 general ve amiral ihraç edildi. KHK’den sonra toplanan Yüksek Askerî Şura (YAŞ) toplantısında da 47 general ve amiral kadrosuzluk gerekçesi ile emekli edildi. 15 Temmuz öncesi general ve amiral olan 196 kişi Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinden ihraç ve emeklilik yolu ile ayrılmış oldu.

Giden 196 kişiye karşılık YAŞ’ta 99 kurmay albay tuğgeneral veya tuğamiral rütbesine terfi ettirildi.

Yukarıdaki hesaplamaların ışığında şu anda darbe kalkışması öncesinde 325 olan general ve amiral sayısı 261’e düştü.

YAŞ kararlarının ardından kadro yetersizliği nedeniyle emekli edilen 47 general ve amiralin hangi kuvvetlerden oldukları açıklanmadı. İşte kuvvet komutanlıklarına göre terfi edilen ve ihraç edilen general ve amiral sayıları:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

KHK kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 87 general ihraç edildi. YAŞ kararları ile 57 kurmay albay tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Emekli edilen 47 generalin içinde kaç tane Kara Kuvvetleri'nden generalin olduğu bilgisi ise paylaşılmadı. Kara Kuvvetleri darbe kalkışması öncesine göre daha az general ile idare edilecek.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

KHK kararı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 30 general ihraç edildi. YAŞ kararları ile 28 kurmay albay tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda gidenlerin yerinin büyük ölçüde dolmuş olduğu görülüyor. Ancak 47 emekli general arasında kaç havacı generalin olduğu bilgisi paylaşılmadı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

TSK’da YAŞ öncesi çıkarılan kararname ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 32 amiral ihraç edilmişti. YAŞ kararı ile 14 deniz kurmay albay tuğgeneral rütbesine yükseltildi. YAŞ'ta emekliliğe sevk edilenler arasında kaç amiralin olduğu bilgisi bilinmiyor. Bu sayılara bakarak general, amiral seviyesinde oransal olarak en büyük azalmanın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda olduğu ortaya çıkıyor.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları

İhraç kararlarının verildiği KHK ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlandığı için bu iki komutanlıktaki ihraç ve terfilerle ilgili durum netleşmedi. Bu konuda bakanlığın açıklama yapması bekleniyor. YAŞ, sâdece eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin emekli olmasının ardından Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’i Jandarma Genel Komutanlığı’na atadı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT