1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze'de Şehit Sayısı Bin 240'a Yükseldi
Gazze'de Şehit Sayısı Bin 240'a Yükseldi

Gazze'de Şehit Sayısı Bin 240'a Yükseldi

Siyonist İsrail'in saldırılarda şehit olanların sayısı bin bin 240'a yükseldi. Şehitlerin 252'si çocuk, 94'ü kadın ve 50'si yaşlı.

30 Temmuz 2014 Çarşamba 06:35A+A-

Siyonist İsrail ordusunun, Han Yunus kentindeki bir evi hedef aldığı saldırıda 8 kişi şehit olurken, 10 kişi yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Siyonist İsrail savaş uçaklarının Han Yunus kentinde "Astul" ailesinin evini hedef aldığı saldırıda aynı aileden 8 kişinin şehit olduğunu, 10 kişinin yaralandığını belirtti.

Parçalanmış cesetlerin, Han Yunus'taki Nasır sağlık kompleksine getirildiklerini söyleyen Kudra, bu olayla Siyonist İsrail'in aileleri hedef aldığı saldırıların sayısının 57'ye, bu saldırılarda şehit olanların sayısının 258'e yükseldiğini ifade etti.

Kudra, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana Siyonist İsrail'in hava, kara ve denizden sürdürdüğü saldırılarında 252'i çocuk, 94'ü kadın ve 50'si yaşlı bin 240 kişinin şehit olduğunu, bin 980'i çocuk, bin 175'i kadın ve 259'u yaşlı 7 bin 30 kişinin yaralandığını kaydetti.

Katledilenlerin %82'si Sivil

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 82'sinin sivil olduğunu bildirdi.

Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırıları artırdığı ve sivilleri koruyacak bir önlem almadığı belirtildi.

İsrail'in uyarmadan sivillerin evlerini hedef almasının "savaş suçu" olduğu kaydedilen açıklamada, "İsrail saldırılarda 56 aileyi katletti. Söz konusu ailelerin fertlerinin çoğu hayatını kaybetti. Aileleri hedef alan saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 250'ye ulaştı. Savaş ve ambargo nedeniyle 8 senedir sıkıntı çeken Gazze ekonomisinde, büyük zarara yol açtı. 880 milyon dolar ekonomik zarar var" ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Gazze'ye son saldırısında 214 bin 500 kişinin evsiz kaldığı belirtilirken, yarısının BM'ye bağlı okullara sığındığı bildirildi.

Öte yandan, İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin kuzeyinde bulunan Ulusal İslam Bankası'nı ve yerleşim yerlerini bombalamaya devam ettiği kaydedildi. 

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze'ye yönelik havadan ve karadan saldırıları bayramın ikinci gününde de aralıksız devam ediyor.

Saldırıların ve katliamların durdurulması için yürütülen diplomasi trafiği ise zaman zaman gerginliklere sahne oluyor. İsrail, ateşkesin sağlanması noktasında müttefiği olan ABD'yi "ateşkesle ilgili taslağın sızdırılması" konusunda suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrail tarafının eleştirilerine "Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler" sözleriyle karşılık verdi.

Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğini hatırlattığı Mısır'ın teklifini temel alan ve üzerinde "gizli" ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak "şaşkınlık ve elbette hayal kırıklığı duyduklarını" kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gazze'de ateşkes çabalarına yönelik İsrail basınında çıkan bazı haberlerin "can sıkıcı" olduğunu söyledi.

Rice, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen Ulusal Yahudi Liderler Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik İsrail'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere değinerek, "Size şunu söylemeliyim: İsrail basınında, Kerry'nin geçen hafta ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış olarak niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. Bu yanıltıcı haberlerin ABD'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT