1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze Ambargoya Karşı Yürüyecek
Gazze Ambargoya Karşı Yürüyecek

Gazze Ambargoya Karşı Yürüyecek

Gazze Şeridi’nde değişik kesimlerden Filistinli gruplar, İsrail tarafından uygulanan ambargoya karşı direnmek ve Gazze'nin yeniden imarı için pazar günü büyük bir yürüyüş düzenleyecek.

23 Aralık 2014 Salı 16:25A+A-

Yürüyüşü düzenleyen Filistinli grupların düzenlediği ortak basın açıklamasında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının üzerinden altı ay geçmesine rağmen, etkilerinin hâlâ devam ettiğini vurguladı.

Filistinli gruplar ortak açıklamada, İsrail’in kasti olarak uyguladığı ambargo, kapıları kapatması ve yeniden imarı tamamen engellemesinin Gazze’deki hayatı daha da zorlaştırdığına vurgu yaptı. Açıklamada, BM’nin Gazze’nin yeniden inşası için yaptığı planlamada İsrail işgalini meşru hale getirdiği ifade edildi.

'Bölge barut fıçısı'

Filistinli grupların açıklaması şöyle devam etti:

‘Bu trajik durumun devam etmesi karşısında Milli ve İslami güçler önemli bir toplantı yaparak Gazze’deki hayatı tamamen felce uğratan bu trajik durumu tartıştı. Gruplar bu durumun devam etmesinin bölgeyi her an patlayabilecek bir barut fıçısı durumuna getirdiği uyarısı yaptı. Milli ve İslami güçler durumun tehlikesini idrak ederek aşağıdaki noktalara vurgu yapmaktadır: 1- Milli ve İslami güçler ‘Ambargoyu kırmak ve yeniden imar günü’ düzenlemeyi kararlaştırdı. Bu kapsamda önümüzdeki pazar günü öğlen saat 12’de Selahaddin Caddesi  üzerinde, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden başlayıp güneyinde sona erecek kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek. Refah’dan Beyt Hanun’a kadar. Yürüyüşe, bütün dünyaya mesajımızı ulaştırmak için tüm güçler, gruplar ve halkımız katılacaktır.’

'Faturayı Filistin halkı ödüyor'

Ambargonun devamı ve Gazze’nin yeniden imarının engelenmesinin çok kötü sonuçlar doğuracağını vurgulayan Filistinli gruplar, tüm bunların faturasını tek başına Filistin halkının ödediğine dikkat çekti ve uluslararası camiaya sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

Gruplar açıklamada, "Hiçbir şart ya da kayıt olmaksızın ambargonun kalkması, tüm kapıların açılması ve tüm malzemelerin girmesi için uluslararası camianın acil müdahalesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

Mahmud Abbas'a çağrı

Basın açıklamasında Mahmud Abbas’a da seslenen gruplar şu ifadeleri kullandı:

‘Başkan Ebu Mazin’e Mısır’la işbirliği içerisinde Refah kapısının yeniden açılması için tedbirler alması çağrısı yapıyoruz.’

BM imar planına ret

Filistinli gruplar BM temsilcisi Robert Serry'nin sunduğu Gazze’nin yeniden imarı planını İsrail’in gözetiminde hazırlandığı ve tarafsızlıktan uzak olduğu gerekçesiyle reddettiklerini de dile getirdi ve acilen değiştirilmesini istedi.

Filistin Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Rami Hamdallah’a acilen Gazze Şeridi’ne gelmesi ve hükümetinin yapması gereken çalışmalara başlaması çağrısının yapıldığı açıklamada Filistinli gruplar, Gazze halkından direnişini sürdürmesi ve birliğini korumasını istedi.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT