1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gazetecilere Ölüm Tehdidi
Gazetecilere Ölüm Tehdidi

Gazetecilere Ölüm Tehdidi

ABD'de siyah bir gencin öldürülmesinin ardından protestoları şiddetle bastırmaya çalışan polis gazetecileri de ölümle tehdit etti. Ferguson'da polis gazetecilere küfür edip, "Seni öldürürüm" tehdidi savurdu.

20 Ağustos 2014 Çarşamba 20:07A+A-

ABD'in St. Louis kentinin Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen gazeteciler de polis şiddetinden nasibini aldı. Daha önce iki gazeteciyi göz altına alan Amerikan polisi, bu kez olayları görüntüleyen gazetecilere silah doğrultup "Seni öldürürüm" diye tehdit savurdu. 

Amatör kameralara yansıyan görüntülerde polis gazetecilere küfür etti. 

Anadolu Ajansı da muhabirleri Bilgin Şaşmaz'ın sert polis müdahalesine maruz kaldığını duyurdu. 

AA Şaşmaz'ın polis tarafından önce "ölüm"le tehdit edildiğini' belirtip, "Polis haber takibinde ısrar eden Şaşmaz'ın üzerine çullanarak yere yatırdı. Yüzüne ve sırtına bastırılan Şaşmaz'a plastik kelepçe takıldı. Şaşmaz, 5 saat süreyle hücrede tutulduktan sonra serbest bırakıldı" açıklamasını yaptı. 

Ajans ayrıca Şaşmaz'ın gaz maskesiyle çekilmiş fotoğrafını paylaştı. 

"5 saat hücrede kaldım"

AA muhabiri başına gelenleri şu sözlerle aktardı: 

"Polis beni tutup yere savurdu. Elimdeki profesyonel fotoğraf makinesinden ve giyimimden gazeteci olduğum zaten belliydi. Gazeteci olduğumu anlamaları için var gücümle 'Basın, basın' diye bağırdım. Ama polis anında etrafımı sardı. Dizlerimin üzerine çökerttiler. Direnmedim. Ellerimi arkamda birleştirdim. Ama sert müdahale ettikleri için dizimi yere vurdum, hafif kanama oldu.Fotoğraf makinemi elimden almak için hamle ettiler. Ben de sıkıca tuttum. Bir polisin ellerime plastik kelepçe taktı. İki üçü de üzerime çullandı. Yere yatırdılar. Yüzüme ve sırtıma bastırdılar. Suratımı yerde tuttular. Hızlıca yerden kaldırdılar. Bu arada makinem hasar gördü, çantamdaki tele objektif fırladı ve düştü. Plastik kelepçe bileklerimi zedeledi. Beni gözaltına aldıklarını göstericileri götürdükleri bir araca koydular. Küçük bir araçta 1 buçuk saat kaldık."

Şaşmaz, 5 saat hücrede kaldıktan sonra serbest bırakıldığını anlattı.

Amerikan polisinin medyaya tehditleri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) da tepkisini çekti.

AGİT'ten ABD'ye uyarı

AGİT'ten Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, dün yaptığı yazılı açıklamada, ABD otoritelerini olayların arkasındaki nedenleri bütün yönleriyle incelemeye davet ederek, "Ferguson'daki olaylarla ilgili haber yapan gazetecilerin özgür ve emniyetli bir şekilde çalışabilmelerinin sağlanmasını istiyorum" demişti.

Getty Images foto muhabiri Scott Olson, Alman gazeteciler Ansgar Graw ve Frank Herrmann'ın gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, olaylar sırasında Washington Post muhabiri Wesley Lowery, Huffington Post muhabiri Ryan J. Reilly'nin  yüzlerine biber gazı sıkıldığı ve gözaltına alındıkları hatırlatılmıştı.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT