1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Gannuşi: Tunus'ta Kimse Geriye Dönüş İstemiyor
Gannuşi: Tunus'ta Kimse Geriye Dönüş İstemiyor

Gannuşi: Tunus'ta Kimse Geriye Dönüş İstemiyor

Tunus'ta parlamento seçimleri öncesinde konuşan Nahda lideri Gannuşi, eski rejim mensuplarının seçime girmesiyle ilgili "Onları eski rejimden saymıyoruz çünkü yıkılan binanın sağlam taşları, yeni binalarda kullanılabilir" dedi.

24 Ekim 2014 Cuma 12:05A+A-

Tunus'taki Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, ülkeyi kimin yöneteceğine dair kararı halkın ve anayasanın vereceğini belirterek, "Bizler, ötekileştirme ve siyasetten men politikaları gibi toplu cezalandırmadan da uzak durduk" dedi.

Meşru geçiş sürecinin başarısı için birden çok partinin yönetime gelmesine fırsat tanımak için Nahda Hareketi'nin cumhurbaşkanlığı seçimine katılmadığını söyleyen Gannuşi, "Eski rejim mensupları, geçen seçimlere dolaylı katılırken, bu seçime birkaç partiyle giriyor. Bunları eski rejimden saymıyoruz çünkü yıkılan binanın sağlam taşları, yeni binaların yapımında kullanılabilir" diye konuştu.

'Kararı, halk ve anayasa verir'

Nahda lideri, devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali döneminin siyasileriyle  koalisyon hükümetinde yer almanın kendileri için sorun teşkil etmediğini vurgulayarak, "Çünkü Tunus'u kimin yöneteceğine dair kararı halk ve anayasa verir. Biz, ötekileştirme ve siyasetten men politikaları gibi toplu cezalandırmadan da uzak durduk. Bu, eski rejimin halka karşı işlediği suçların cezasız kalacağı anlamına gelmiyor ancak kişisel işlenen suçların, cezası da öyle olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Tunus'un, hâlâ meşru geçiş sürecini yaşadığını ve iktidar ile muhalefet mekanizmasını bir arada taşıyacak aşamaya gelmediğini savunan Gannuşi, "Nahda, Mısır'dan edindiği tecrübe sayesinde uzlaşı ve demokrasi yolunu benimseyerek, hiçbir kesimi uzaklaştırmadan anayasayı kabul eden herkese kucak açmaktadır" şeklinde konuştu.

Fakir kesimler için pozitif ayrım

Ülke ekonomisinin iyileştirilmesi yönünde partisinin sunduğu çözümlere de değinen Gannuşi, sistemlerinin, sosyal piyasa ekonomisini benimseyen diğer partilerinkine benzediğini, bunun, devrimi başlatan fakir kesimler için "pozitif ayrım" olduğunu kaydetti.

Gannuşi, ekonomi alanında faaliyet gösteren girişimcileri, İslam hukuk ilkelerine göre şekillendirilmiş sukuk, sigortacılık gibi bankacılık ürünlerini Tunus'a getirmeye çağırarak, "Tunus'u İslami ekonomi merkezine dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Ekonomik ve güvenlik sorunları sebebiyle ulusal birlik hükümetine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Gannuşi, seçim kanununun, hiçbir partiye tek başına hükümeti oluşturma imkanı vermediğini ve oyların dağılımını sağladığını aktardı.

"Kimse geriye dönüş istemiyor"

Tunus toplumunun bölünmesini önlemek istediklerini dile getiren Gannuşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplumu birleştirici strateji geliştiriyoruz. Toplumun yenilikçiler ve gelenekçiler şeklinde bölünmesine karşıyız çünkü Tunus halkı Müslüman kimliğe sahip. Kimse geriye dönüş istemiyor. Partilerin çoğunluğu, milli birliğe destek veriyor. Tunus, modernlik, İslamiyet ve 'kadının katılımı' etrafında birleşen ülke olacak."

Genel seçimlerin ardından kasım ayında düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Gannuşi, yönetimin geniş kesimler arasında paylaştırılmasını istediklerini ve sandıkla da olsa ülkeyi tamamen hakimiyet altına almaktan kaçındıkları için seçimde aday göstermemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Yönetimin tek bir kesimin hakimiyetine girmesinin toplumda bölünmelere yol açacağına işaret eden Gannuşi, şunları kaydetti:

"Bu, demokratik ülkelerde engel değil ama bizim gibi demokrasisi gelişmekte olan ülkelerde hakimiyetin tek bir kesimde olması toplumu böler. Daha önce Tunus ve Mısır'da olduğu gibi. Bunların yaşanmasını istemediğimiz için kendimizi çektik ve diğer partilere yol açtık. Seçimlere tabii ki katılacağız ama adayımız olmayacak."

Gannuşi ayrıca Türkiye, Malezya, Endonezya, Çin ve Körfez ülkelerine açılmak istediklerini belirterek, ekonomi programlarının tek bir bölgeye yoğunlaşmayacağını ifade etti.

Yurtdışında oy verme işlemi başladı

Tunus'ta pazar günü yapılacak milletvekili seçimleri için yurtdışındaki Tunuslular oy kullanmaya başladı.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik Sarsar, yaptığı basın açıklamasında, yurtdışında yaşayan Tunusluların milletvekili seçimi için, Avustralya'nın başkenti Canberra'da yerel saat ile 08.00'de, ardında Japonya'nın başkenti Tokyo ve Güney Kore'nin başkenti Seul'de oy kullanmaya başladığını belirtti.

Sarsar, "Allah'a şükür oy kullanma işlemi Canberra, Seul ve Tokyo'da başladı. Bu seçimlerin başarılı olmasını diliyorum" dedi.

Yurtdışındaki Tunusluların oy kullanma işlemi 3 gün sürecek.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, yurtdışındaki 359 bin 350 seçmen, 304 oy kullanma merkezinde oy kullanacak.

 AA ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT