1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Gannuşi: "Anayasada Laikliğe Yer Yok!"
Gannuşi: Anayasada Laikliğe Yer Yok!

Gannuşi: "Anayasada Laikliğe Yer Yok!"

En-Nahda lideri Gannuşi: "Laiklik kavramı Tunus anayasasında yer almayacak ama demokrasiyi önemsiyoruz."

10 Mart 2012 Cumartesi 13:26A+A-

Zeynel Abidin Bin Ali diktatörlüğünü yıkıp özgür Tunus'un yolunu açan ayaklanmanın ardından Tunus şimdi geleceğe hazırlanıyor. Seçimlerin ardından iktidara gelen En-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, hazırlayacakları yeni anayasada laiklik kavramının yer almayacağını ancak demokrasiye yer vereceklerini söyledi.

Ortadoğu’daki ayaklanmaların fitilinin tutuştuğu Tunus’ta diktatör Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla şeffaf bir seçim gerçekleşmiş, kurucu meclis oluşturulmuştu. Kurucu mecliste şimdi tüm grupların söz hakkı bulunuyor.

Bu ortamda iktidardaki En-Nahda hareketinin lideri Raşid Gannuşi büyük bir rol oynuyor. Gannuşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunus ziyareti sırasında TRT Haber'e konuştu.

Gannuşi, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti çok önemlidir. Tunus halkı onu sıcak duygularla karşıladı. Çünkü o dost Türk halkını temsil ediyor. Kendisinin Tunus devrimine çok yakın bir desteği olmuştur. Türkiye'nin siyasi tecrübesi ve bu konudaki başarısı ortadadır. Tunus devrimi bu tecrübelerden çok şey kazanabilir" dedi.

Ülkede şu an yolsuzla mücadelede önemli adımlar atılıyor.

Gannuşi bu konuda, "Yolsuzluk ve rüşvetin önüne geçmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ekonomimizi harekete geçirmek için yatırımcıları Tunus'a bekliyoruz" diye konuştu.

Laikliğe İhtiyacımız Yok!

Tunus'ta anayasa çalışmaları da hız kazanmış durumda. Bu konu hakkında da bilgi veren Gannuşi, şunları söyledi:

"Türkiye'ninki gibi parlamenter sistem amaçlıyoruz. Bu nedenle demokratik rejimin karşısında duranlarla büyük bir mücadele içindeyiz. Demokrasi ve İslam iç içedir. İslam ve modern hayat, insan hakları birbiri ile uyumludur. İslam ve demokrasinin birlikte olduğu bir sisteme inanıyoruz. Ama, Tunus'ta bizim laikliğe ihtiyacımız yok. Laikliğin getireceği demokrasi ve modernliği ılımlı islamiyet ile sağlayabiliriz."

Suriye Halkına Yardım Etmeliyiz

Gannuşi, Suriye halkına da destek mesajları verdi. Raşid Gannuşi, "Ortadoğu'nun geleceği Müslüman halklar için İslam ve demokrasidir. Suriyedeki halk hareketi de çok yakın gelecekte başarıya kavuşacaktır. Diktatörlük rejimi yıkılacak, demokratik rejim kurulacaktır. Suriye halkına vahşi diktatörlerinden kurtulmaları için yardım etmeliyiz" dedi.

Gül: İhlasla Sabredip Yönetime Geldiniz!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gannuşi’yle görüşmesinde 17 yıl hapiste kalan birinin halkın oyları ile iktidara gelmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtmişti. Gül, “Bunca yıl hapislerde, zindanlarda kaldınız. Ama ümitsizliğe düşmediniz. İhlasla sabredip sonra yönetime gelmek gerçekten rüya gibi.” dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum