1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransız Havaalanında Başörtüsü Skandalı
Fransız Havaalanında Başörtüsü Skandalı

Fransız Havaalanında Başörtüsü Skandalı

Nantes Atlantique Havalimanı'nın güvenliğinden sorumlu SGA şirketinin bekleme salonuna girmeden önce başörtüsünün de metal eşyalarla birlikte x-ray cihazından geçirilmesini zorunlu kılındı.

28 Haziran 2012 Perşembe 08:34A+A-

Haber: VEDAT BULUT

Bazı Fransız havaalanlarında başı kapalı kadınların örtüleri güvenlik gerekçesi ile açtırılmaya başlandı. Fransa İslamofobiyle Mücadele Kolektifi, Nantes Atlantique Havalimanı'da başörtüsünün x-ray cihazından geçirilmesinin zorunlu olduğunu açıkladı.

İki hafta önce yürürlüğe giren uygulamayla birlikte başörtülü kadınların özel bir odada kadın görevlilere saçlarını gösterme teklifi de "Uçağınızı kaçırmak istemiyorsanız, başörtüsünü x-ray cihazına koymak zorundasınız." uyarısıyla reddediliyor. Havaalanının güvenliğinden sorumlu SGA şirketi, başörtüsünün altında tehlike arz eden eşyaların saklanabileceği gerekçesiyle ayrımcı uygulamayı savunuyor. Avrupa Birliği güvenlik kriterlerine göre, güvenlik görevlilerinin başı açtırma yetkisi bulunmuyor.

Fransa İslamofobiyle Mücadele Kollektifi (CCIF), Nantes Atlantique Havalimanı'nın güvenliğinden sorumlu SGA şirketinin bekleme salonuna girmeden önce başörtüsünün de metal eşyalarla birlikte x-ray cihazından geçirilmesini zorunlu kıldığını duyurdu. Uygulamaya tepki gösteren kadınların saçlarını başka bir yerde açma teklifleri de kabul edilmiyor. Fransa'da yıllık izin döneminin başladığı dönemde hayata geçirilen uygulama ülkede yaşayan Müslümanların tepkisini çekti. Nantes-Atlantique Havalimanı'ndaki ayrımcı uygulamaya maruz kalan Narin Yüksel, "Ben 65 yaşındayım. 65 yaşında bir kadının başörtüsünün altında ne olabilir? Eğer başımı açmazsam uçağa binemeyeceğimi söylediler." sözleriyle tepki gösterdi. Zaman'a konuşan Yüksel, 30 yıldır Fransa'da yaşadığını belirterek, ilk kez böyle bir taleple karşılaştığını söyledi. Narin Yüksel'in kızı Hatice Yüksel de, "Annemin baş örtüsünü omuzuna almasına bile izin vermediler. X-Ray cihazından geçmesi gerekiyormuş. Özel bir odada kontrol etmelerini rica ettik. Annemin başörtüsünü çıkarmaması halinde polis çağırmakla tehdit ettiler." dedi. CCIF, uygulamanın sadece Nantes-Atlantique Havalimanı'nda hayata geçirilmediğini, Bordeaux şehrindeki Merignac Havalimanı'nda da benzer şikayetler aldıklarını duyurdu.

FRANSIZ Müslümanlar tepkili

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Fransa İslam Yüksek Konseyi de (CFCM) güvenlik şirketinin ayrımcı uygulamasını kınayarak, İçişleri Bakanı Manuel Valls'ın soruşturma başlatmasını talep etti. Merkezi Nantes'ta bulunan Batı Fransa Dernekler Birliği Başkanı İsa Sevencan, Nantes Valisi Christian de Lavernée ile görüştüklerini belirterek, uygulamanın iptal edileceği sözünü aldıklarını belirtti. Sevencan, "Birlikte yaşama kültürünü tehdit eden bu tür ayrımcı uygulamaların bir daha tekrar etmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Geçen hafta da Belfort şehrinde Kübra Kağıtçı başörtülü olduğu gerekçesiyle banka şubesine alınmamıştı. Fransa'da son yıllarda başörtülü kadınlara yönelik islam karşıtı saldırılarda artış yaşanıyor. 2011 yılında İslam karşıtı ırkçı saldırıların hedefinde yüzde 94 oranında başörtülü kadınlar yer aldı. Fransa'da ortaokul ve liselerde başörtüsü 2004'te yasaklanmıştı. Ancak, üniversitelerde başörtüsü yasağı uygulanmıyor. 2011'de sokakta burkanın yasaklanması tartışmalara yol açmıştı.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT