1. YAZARLAR

  2. Mazin Hammad

  3. Fransa'nın Hizbullah açılımı ABD'ye örnek
Mazin Hammad

Mazin Hammad

Yazarın Tüm Yazıları >

Fransa'nın Hizbullah açılımı ABD'ye örnek

14 Temmuz 2009 Salı 02:04A+A-

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in geçen cuma Lübnan parlamentosunda Hizbullah milletvekili Nevaf el Musevi’yle yaptığı toplantı karşısında İsrail’in rahatsızlığını dile getirmesi şaşırtıcı değil. Zira Hizbullah üç yıl önce İsraillilere yenilgiyi tattırdı. Bu örgüt direnişin dinamiklerini sağlamlaştırdı; çete savaşı açan üç bin savaşçının, alçaltıcı yenilgiler alan bütün düzenli ordulardan daha yararlı olduğunu Araplara öğretti.

Hizbullah’ı terör listesinden çıkaran tek ülke Fransa değil. Britanya ve AB de, Hizbullah’ı direnişi bırakmaya ve Lübnan yönetimine siyasi katılımla yetinmeye ikna etmek amacıyla örgütle görüşmeler yaptılar.

Hizbullah direniş felsefesini ve Lübnan’ı İsrail’in saldırgan projelerinden korumaya hazır olan silahını bırakmaması gerektiğini savunsa da, kendisiyle diplomatik kanallar açmayı hedefleyen Batılı çabaları olumlu karşıladı. Kouchner eleştirilere yanıt olarak Hizbullah’ın seçimlere katılan siyasi güçlerin parçası olduğunu ve partinin milletvekilleriyle görüşmenin doğal bir durum oluşturduğunu söylerken haklıydı. Fransa dışişleri bakanı, Hizbullah’ın seçim sonuçlarını kabul ettiği konusunda da haklıydı. Bütün muhalefetin 14 Mart Grubu’nun kazandığı seçimin sonuçları kabul etmesi, Lübnanlıları itirazlarını teyit etmek için sokaklara değil, yasal yollara başvuracağı konusunda tatmin etmesi dikkat çekiciydi.

Başta Hizbullah olmak üzere Lübnan muhalefetinin ortaya koyduğu bilinçli ve sorumlu tutum Batılı ülkeleri muhalefetle görüşmeye teşvik etmekle kalmıyor; bu yaklaşımın aynı zamanda Lübnan’da etkin çoğulculuğun ve demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunduğunu tereddütsüz söylemek mümkün. Ayrıca, Lübnan’ın neredeyse yeni bir iç savaşa girmesine yol açacak olan ‘uçurum kenarı politikası’na dönüş ihtimalinin ortadan kaldırılmasını da sağladı.

Avrupa’nın Hizbullah’a yönelik açılımını gören ABD’den de, İsrail vetosuna isyan edip Hizbullah ve diğer direniş güçleriyle diyalog başlatması isteniyor. Bu güçler, özellikle de Hamas, barışçıl çalışmaya katılmaya hazır olduklarını ortaya koydu. Böyle bir eğilimi kısa süre içinde görmeyi umut ediyoruz.

(Katar gazetesi Vatan, 12 Temmuz 2009)

YAZIYA YORUM KAT