1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa'daki Peçe Yasağında İlk Mahkûmiyet
Fransadaki Peçe Yasağında İlk Mahkûmiyet

Fransa'daki Peçe Yasağında İlk Mahkûmiyet

Fransa'da peçe yasağının nisan ayında yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez iki kadın bu yasayı ihlal suçundan mahkum oldu.

22 Eylül 2011 Perşembe 15:47A+A-

Paris mahkemesi, sokakta peçe taktıkları gerekçesiyle 32 yaşındaki Hind Ahmas'ı 120 avro, 36 yaşındaki Najate Nait Ali isimli kadını ise 80 avro para cezasına çarptırdı.

Kadınlarının avukatı basına yaptığı açkılamada, karara itiraz için temyiz mahkemesine gideceklerini buradan bir sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Kadınlardan birisi, 5 Mayıs'taki duruşmaya yine peçeli girmek istemiş, ancak duruşma salonuna alınmamıştı.

Fransa'da yasa çıktıktan sonra, bazı kadınlar sokakta peçe taktıkları için polis tarafından çeşitli para cezalarına çarptırılmıştı. Ancak, bugünkü duruşma sonunda, ilk defa bu tür bir dava mahkemede hükme bağlandı.

Tüm Avrupa davayı yakından izliyor

Dava sadece Fransa'da değil, tüm Avrupa'da yakından izlendi.

Belçika, İtalya, Danimarka, Avusturya, Hollanda ve İsviçre peçeyi ya yasakladı ya da yasaklamaya hazırlanıyor.

Dul bir anne olan 32 yaşındaki Amas ile Ali, Fransa'da peçe takan ve bunun Avrupa yasalarının güvencesinde bir hak ve kişisel bir tercih olduğunu söyleyen kadınların temsilcisi oldu.

Hind Ahmas'ın peçe takmaya altı yıl önce başladığı belirtiliyor. Amas daha önce mini etek giyen ve partilere giden bir kadın olduğunu ancak sonradan imanını yeniden keşfettiğini söylüyor.

Ülkedeki Müslüman gruplar, peçe yasağının Nisan'da yürürlüğe girmesi ardından birçok Müslüman kadının sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığını belirtiyor.


 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum