1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa'da Yeni Grev Dalgası ve Benzin Kıtlığı
Fransa'da Yeni Grev Dalgası ve Benzin Kıtlığı

Fransa'da Yeni Grev Dalgası ve Benzin Kıtlığı

Fransa'da bugün itibariyle yoğun bir grev dalgasının içine girmeye hazırlanırken ülkede benzin kıtlığı da sürüyor.

31 Mayıs 2016 Salı 16:47A+A-

Fransa çapında benzin sıkıntısı olan istasyonların güncel haritasını veren internet sitesine göre, ülkedeki Total harici 10 bin 271 istasyondan 3 bin 47'sinde benzin kıtlığı devam ediyor. Total istasyonlarının yüzde 70'inde artık sıkıntı kalmadığı kaydedilirken diğerlerinin yaklaşık yüzde 30'unda benzin bulmak hâlâ zor.

Özellikle Paris ve çevresinde etkili olan sorun nedeniyle, şehirdeki istasyonların bir kısmı ya tamamen kapalı yada önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Ülkedeki 8 rafineriden 6'sında grev kısmen de olsa devam ederken Le Havre'de bulunan petrol limanı da grevden yoğun şekilde etkileniyor.

Gonfreville-l’Orcher ve Grandpuits petrol rafinerilerini besleyen limandan, Fransa'nın petrol ithalatının yüzde 40'ı yapılıyor. Liman, Paris'teki Orly ve Charles de Gaulle havalimanları ile Almanya'daki Frankfurt Havalimanı'na da petrol gönderiyor. Limandaki grev nedeniyle, petrol gemileri, taşıdıkları ham petrolü boşaltmak için uzun süre açık denizde beklemek zorunda kalıyor.

Başbakan Manuel Valls, limanda en azından Paris'teki havalimanlarını beslemek için 2 petrol tankının çalışması gerektiğini söylemişti. Çalışanlarının yüzde 85'i grevde olan limandaki grev 24 Mayıs'tan bu yana devam ediyor.

Limandaki grev nedeniyle, Fransa sivil havacılık yetkilileri geçen hafta, uçaklara, depolarını yurt dışında doldurmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Hafta sonu Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, benzin kıtlığının pazartesinden itibaren çözülmeye başlayacağını ve artık istasyonlarda benzin bulunacağını söylemişti.

Bu akşamdan itibaren büyük bir grev dalgasına girecek Fransa'da, demiryolu ve havacılık sektöründe ciddi aksamalar yaşanması bekleniyor.

Ulaşım sektörü greve gidiyor

Ülkede bir yandan akaryakıt sıkıntısı devam ederken yeni bir grev dalgası yolda. Ulaşım sektörü, EURO 2016 öncei ve turnuva sırasında greve gidecek. Fransa Ulusal Pilot Sendikası tarafından yapılan açıklamada, yeni çalışma yasası protestoları kapsamında, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurdu. Grevin tam olarak ne zaman başlayacağı belirtilmese de en az 6 günlük bir grev planlanıyor. 

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu.

Öte yandan Fransa Ulusal Demiryolları (SCNF) da yarın geceden itibaren süresiz greve gideceklerini duyurmuştu.

SCNF'nin grevleri 11 Temmuz'a kadar sürdürebilme yetkisi bulunuyor.

Grevlerle halihazırda benzin sıkıntısının yaşandığı Fransa'da hem havayolu hem de demiryolu ulaşımı büyük ölçüde sekteye uğrayacak.

Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği belirtiliyor.

Mart sonundan beri sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç etme noktasına kadar geldi.

Tartışmalı reform Senato'ya geliyor

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.

Kaynak: AA ve AFP

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT