1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa’da Müslümanlara Yönelik Yasaklar Artıyor
Fransa’da Müslümanlara Yönelik Yasaklar Artıyor

Fransa’da Müslümanlara Yönelik Yasaklar Artıyor

Özgürlüğün, demokrasinin ve insan haklarının doğduğu yer olarak kabul edilen Fransa’da Müslümanlara yönelik baskıcı, yasaklayıcı ve totaliter politikalar gün geçtikçe artıyor.

04 Kasım 2011 Cuma 01:17A+A-

Kılık kıyafet yasağı, açık alanda Cuma namazı kılma yasağı ve camilere izin vermeme yönündeki uygulamalar gün geçtikçe artıyor.

Eylül ayında yürürlüğe giren açık alanda namaz yasağının ardından şimdi de ülkede cami yapılmasına da izin verilmiyor. Marsilya’daki Müslümanlar, içinde Kur’an Kursu, restoran ve kafelerin olması öngörülen cami projesinin inşaatı için izin belgesini ilgili belediyeden aldı. Mayıs ayında cami inşaatının temeli atıldı. Ancak çevreden gelen şikâyetler üzerine olay mahkemeye taşındı. Mahkeme, cami inşaatı izin belgesini "çevrenin görsel dokusuyla uyuşmadığı" gerekçesiyle iptal etti. Caminin 7 bin kişiye hizmet vermesi öngörülüyordu.

Geçtiğimiz yıl Fransa’da Kur’an sayfalarını yakan ve yaptıklarını videoya çekip internet ortamında yayınlayan E. R. Abbate’nin eylemi Fransız mahkemelerince "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmişti. "Dini duygulara hakaret" ve Müslümanlara karşı halkı kin ve düşmanlığa kışkırtmak suçlamasıyla 3 ay hapisle yargılanan ırkçı Abbate ile ilgili mahkeme beraat kararı vermişti.

Fransa’da geçtiğimiz Eylül ayında sokaklarda namaz kılma yasağı yürürlüğe girdi. Yasağın ardından ilk kez Cuma namazı için bir araya gelen Müslümanlar, kendilerine tahsis edilen özel alanlarda ibadetlerini yerine getirmek zorunda kaldı. Müslümanlar, daha önce itfaiye çalışanlarının kullandığı bir binada Cuma namazı kılmak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz Nisan ayında ise Fransa’da kadınların kamuya açık yerlerde yüzlerini peçe ile örtmelerini yasaklayan kanun uygulamaya girdi. Resmen yürürlüğe giren tartışmalı peçe yasağı nedeniyle binlerce Müslüman kadın gözaltına alındı. Fransa Parlamentosu, Ekim 2010’da ayında kabul ettiği peçe yasağını ihlal edenlere 150 Euro para cezası veya zorunlu vatandaşlık stajı alma şartı getirmişti.

Hasan Yalçın / Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT