1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Fıtri Bir Gereklilik Olarak Evlilik
Fıtri Bir Gereklilik Olarak Evlilik

Fıtri Bir Gereklilik Olarak Evlilik

Antalya Özgür-Der’de bu hafta Şenel Kara tarafından ‘Fıtri Bir Gereklilik Olarak Evlilik’ konusu işlendi.

25 Aralık 2014 Perşembe 10:38A+A-

HAKSÖZ-HABER

Antalya Özgür-Der’de bu hafta Şenel KARA tarafından ‘Fıtri Bir Gereklilik Olarak Evlilik’ konusu işlendi.

Kara; evliliğin inşasında fıtratın ve Kur’an’ın ümmi bir akılla okunması gerektiğini vurguladı. Evliliğin inşasında Allah’ın vahyettiği müstakil surelere ve ayetlere yönelerek tüm savrulmalardan korunmak zorunda olduğumuzu söyledi.

Kara; evlilik yolculuğuna çıkarken dikkat edilmesi gereken hususları birkaç başlık altında ele alarak bunları ise şöyle sıraladı:

A) “Bekar olanlarınızı evlendirin” (Nur-32)  iki tarafı tanıyan tecrübeli büyüklerin fikri önemli. (Karar ömürlük fakat tecrübe sıfır, duygu zirvede ve akıl doğal olarak tatile çıkıyor.)

B) Maddi olan her şeyden (Güzellik, makam, statü, para vb.) 40 günden bıkılabilirken, ruh güzelliğinden 40 yılda bıkılmayacağı unutulmamalı.

C)Sevgi - Hoşlanmak - Aşk - Tutku hangisinin etkisinde kalındığı mutlaka sorgulanmalı, kalıcı olanın karşılıklı sevgi olduğu diğerlerinin ise bir gün bitebileceği bilinmeli.

Kara; evlilikte her şeyin düğün öncesine indirgenmiş bir dindarlığa dönüşmüş olduğunu vurgulayarak, evlilikte eşler arası mutluluğu inşa etmek için Rum Suresi 21. Ayeti ışığında beş ilke çıkarılabildiğini söyleyerek bunu da şöyle açıkladı:

1.      Eşlerin aynı rolü oynamak için değil, farklı rol için var olduğu bilinmeli.

2.      Her eş diğerini Allah’ın ayeti gibi okumalı, anlamalı ve yaşamalı.

3.      Huzuru öncelemeli; haz, hırs ve heveslerin sonunun olmadığı bilinmeli.

4.      Evlilik sevgi ile beslenmeli. Sevgi, tutku ve hoşlanmayla karıştırmamalı.

5.      Merhamet şiar olmalı, eşler birbirine rahmet olup akmalı adeta.      

Kara; evlilikte sorun eşlerin birbirini sevmemesi değil cinsel isteğin sevgi sanılması olduğunu söyledi. Bir kişiyle nikahlanır, bir çok kişiyle evleniriz diyen Kara bunları; aile (dede, nine, ana, baba); akrabalar (amca, hala, teyze, dayı, kayın ana, kayın baba, yenge, yeğenler); dost/arkadaş (yakın/uzak tüm arkadaş ve dostlar); çekirdek aile (çocuklar ve çocukları) olarak açıklayarak bu hususun çok önemli olduğunu söyleyerek bunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Kara; unutmayın kimse melekle evlenmiyor ve melek olan bir insanın yaratılmadığını söyleyerek kimsenin hayallere/romanlara değil, herkesin kendisine bakması gerektiğini söyledi. “Ali gibi eş arayanlar, ben Fatıma mıyım ki?” desin. Fatıma gibi eş arayanlar ben “Ali miyim ki?” desin diyerek mükemmelliğin peşine düşülmemesi gerektiğini vurguladı.

Kara; aynı zamanda eşlerinizin alanına girip gücünün sıfırlanmaması gerektiğini söyleyerek, bunun ‘senin varlığının bir anlamı yok’ demek olduğunu söyledi.  Daha sonra Kara, eşinizin egemenlik alanları olsun güçlü/başarılı tarafını takdir edin başarılı olduğunu hissettirin diyerek kimse işe yaramaz konumda olmak istemeyeceğini söyledi. Zira kadının erkeğe, erkeğin kadına göre daha fazla/üstün tarafları olduğunu ve bunun fıtri bir yasa olduğunu söyledi.

Eşler arası ve aile sorunlarının öncelikle bir ahlak sorunu olduğunu söyleyen Kara; ahlaka uzak olandan Allah’a ve eşine de yakınlık beklenmemesi gerektiğini söyledi. Kara, eşlerimizle aynı istikamette, geride kalmadan, imkanlarınızla, paralel yürüyün diyerek aradaki dengenin iyi ayarlanması gerektiğini söyledi.

Kara; kişilerin bir değil birçok nedenler ile evlenebildiğini, eşlerimizi bir kitabın sayfaları gibi karıştırarak okuyup anlamamız gerektiğini ve her bir boşluğun zamanla insanı yutacak büyüklükte çukurlara dönüşebileceğini vurguladı.

Kara; son olarak ‘Onlar size elbise/örtüdürler, sizde onlara elbise/örtüsünüz.’ Bakara-187 ayeti ışığında kişilerin eşlerinize bir alanda değil, her alanda örtü olun ki onun dış etkenlere karşı dayanıklı olmasını sağlayacağını söyledi. Devamında soru cevap kısmına geçildi ve ekleme yapmak isteyenler den sonra söz alarak program sona erdi.

senel-kara-02.jpg

senel-kara.jpg

HABERE YORUM KAT