1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistinliler "Doha Anlaşması"ndan Memnun!
Filistinliler Doha Anlaşmasından Memnun!

Filistinliler "Doha Anlaşması"ndan Memnun!

Doha'da Filistin'deki bölünmüşlüğün ortadan kaldırılması için önemli bir adım daha atıldı.

07 Şubat 2012 Salı 10:58A+A-

İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Fetih Hareketi, Katar'ın başkenti Doha'da dün (6 Şubat Pazartesi) Mayıs ayına yetişmeyeceği için seçimlerin ertelenmesi ve Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaştı.

Hamas Hareketi Siyasi Birimi Başkanı Halid Meşal, imza töreninde yaptığı konuşmada Hamas ve Fetih hareketlerinin bölünmüşlük haline son verme ve Filistin'de birlik ve bütünlüğü sağlama konusunda ciddi olduklarını söyledi.

"Doha İlanı"nı Katar Emiri Hamed Bin Halife es-Sani gözetiminde ve her iki hareketten heyetlerin huzurunda Hamas lideri Halid Meşal ve Fetih lideri Mahmud Abbas imzaladı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Abbas, Filistin'de safların birleşmesinin sadece Filistinlilerin değil, Arapların da çıkarına olduğunu söyledi.

Katar Emirlik Divanı'nda yapılan resmi imza töreninde anlaşma metni okundu. Anlaşmaya göre, Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden oluşacak ve seçimlere giden süreci yönetecek geçici hükümetin kurulmasına karar verildi.

Taraflar ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi için kurulan komitenin ikinci toplantısını 18 Şubat'ta Kahire'de yapma konusunda anlaştı.

Uzlaşı anlaşması gereği kurulan komitelerin çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken, Mahmud Abbas, Batı Yaka'da siyasi tutukluların tamamının serbest bırakılması kararı doğrultusunda 64 siyasi tutuklunun serbest bırakıldığını duyurdu.

Burhum: “Hamas İçinde Görüş Ayrılığı Yok”

Hamas sözcüsü Fevzi Burhum, Doha Anlaşması'nın içeriği konusunda Hamas içinde derin anlaşmazlıklar olduğunu ileri süren el-Arabiya kanalını yalanladı.

Burhum, dün Filistin Enformasyon Merkezi'ne konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doha Anlaşması'yla ilgili Hamas içinde bölünme olduğu yönünde bazı basın-yayın organlarında yayınlanan haberleri yalanlıyoruz" dedi.

Doha Anlaşması'nın bir paket olduğuna işaret eden Burhum, anlaşmada yer alan tüm ayrıntıların Batı Yaka ve Gazze'de tümüyle uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Hamas Hareketi'nin uzlaşıya bağlı olduğunu ve uzlaşının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istediğini ifade eden Burhum, Doha Anlaşması'nın Hamas'ın ve liderlerinin bu tavrının kanıtı olduğunu söyledi.

Yapılacak herhangi bir siyasi anlaşmanın Filistin Anayasası'na uygun olması gerektiğini ifade eden Burhum, kurulacak hükümetin görevlerinin geçici olacağını, seçimlere hazırlık ve seçimlerin yapılmasının yanında ablukanın kaldırılması ve Gazze'nin yeniden imarının başlatılmasının da bu hükümetin görevleri arasında olacağını bildirdi.

Anlaşma Filistin'de Memnuniyetle Karşılandı

Hamas ve Fetih arasında Doha'da imzalanan ve Filistin'de geçici birlik hükümeti kurulmasıyla ilgili tıkanıklığı sona erdiren anlaşmaya olumlu tepkiler geldi.

Filistin Başbakanı İsmail Heniyye, Mahmud Abbas ve Halid Meşal arasında yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşılayarak hükümetinin anlaşmayı uygulamaya hazır olduğunu ifade etti.

Filistin Parlamentosu'nun bağımsız üyesi Cemal el-Hudari de, dün yayınladığı ve Filistin Enformasyon Merkezi'ne ulaşan açıklamasında, anlaşmanın Filistin halkının birlik ve bütünlük hayalini gerçekleştirmesini ümit ettiğini söyledi. El-Hudari, geçici hükümetin kendisine verilen seçimleri yapma ve Gazze'nin yeniden imarına başlama görevini yerine getirmek için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İslami Cihad Hareketi liderlerinden Hıdır Habib de hareketinin Doha Anlaşması'nı memnuniyetle karşıladığını belirterek, anlaşmanın uygulanmasının hızlandırılmasını istedi.

İslami Cihad'ın kurulacak hükümete iştirak etmeyeceğini söyleyen Habib, ancak Fetih ve Hamas arasındaki bölünmüşlük halini sona erdirecek her anlaşmayı destekleyeceklerini ifade etti.

FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Gassan el-Şek'a ise, Doha'da imzalanan anlaşmanın olumlu bir adım olduğunu belirterek, bölünmüşlük halinin sona erdirilmesi konusunda tüm tarafların samimi ve ciddi olması gerektiğini vurguladı. 

 

HABERE YORUM KAT