1. HABERLER

  2. KİTAP

  3. Filistin'in En Küçük 'Gazetecisi': Janna Jihad
Filistin'in En Küçük 'Gazetecisi': Janna Jihad

Filistin'in En Küçük 'Gazetecisi': Janna Jihad

Henüz 10 yaşında. Kendisini 'gazeteci' olarak tanımlıyor. Sosyal medyayı kullanarak elindeki küçük kamera ile Batı Şeria'dan 'bildiriyor'.

26 Mayıs 2016 Perşembe 11:24A+A-

Al Jazeera, amacı işgal altındaki ülkesinin sesini bütün dünyaya duyurmak olan Filistinli Janna Jihad ile konuştu.

Şükrü Oktay Kılıç – Ola Karakurt / Al Jazeera

 Janna Jihad, işgal altındaki Filistin...

Haberlerini hep bu anonsla bitiriyor. Elindeki küçük kamera ile Batı Şeria'dan 'bildiriyor'. Janna Jihad, henüz 10 yaşında. "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna verdiği yanıt çok küçük yaşlarından beri hiç değişmedi. Gazeteci olmak istiyordu. Fakat bu kadar erken bir yaşta mesleğe atılacağını kendisi dahi düşünmüyordu: 

"Amacım ileride gazeteci olmaktı. Arkadaşım Mustafa öldürüldü, amcam Rüştü öldürüldü, diğer arkadaşlarım yaralandı. Bütün bunlar olurken burada hiç gazeteci yoktu. Olan onca şey haberleştirilmiyordu. Ben de kendi kendime neden şimdi gazeteci olup bütün dünyaya Filistinli bir çocuk olarak mesajımı göndermiyorum ki diye düşündüm."

"Diğer gazeteciler nasılsa, ben de öyleyim"

Janna, Ramallah'a yakın Nabi Salih köyünde yaşıyor. İlkokul öğrencisi, dördüncü sınıfa gidiyor.

Haberlerini, sosyal medya platformlarındaki hesaplarından paylaşıyor. Özellikle Facebook, YouTube ve Snapchat'i aktif olarak kullanıyor. Facebook'taki takipçi sayısı 30 bine çok yaklaşmış durumda. İki yılı aşkın süredir gazetecilik yaptığını anlatıyor. Amacını işgal altındaki Filistin'in sesini bütün dünyaya duyurmak olarak özetliyor. Sadece 10 yaşında olsa da, "Ben de dünyadaki en iyi gazeteciler gibi, bütün gazeteciler gibiyim. Onlar nasılsa ben de öyleyim" diyor.

"Gerçeği görmek için Filistin'e gelin"

Janna, sosyal medyada paylaştığı haberlerinin altına hem olumlu hem de olumsuz yorumlar yazıldığını söylüyor. Büyük çoğunluğu destek mesajları olsa da Janna'nın haberlerinin yanlı olduğunu, gerçeği yansıtmadığını düşünenler de var. Janna, "Onları umursamıyorum" diyor ve ekliyor:

"Burada gerçekten neler olduğunu, neyin doğru, gerçek olduğunu kendi gözlerinizle görmek için Filistin'e gelin."

Çocukların öldürülmediği, oyunlar oynadığı...

Hayâlini bir cümleyle özetliyor Jana; "Çocukların ölmediği, hapse atılmadığı, Cuma günleri oyunlar oynadığı özgür bir Filistin istiyorum" diyor. Hayâli gerçekleşene kadar gazetecilik yapmaya devam etmekte kararlı. Üniversitede de gazetecilik okumak istiyor. Bir şartla başka bir mesleği düşünebileceğini söylüyor: 

"Eğer inşallah hayâlim gerçek olursa, Filistin özgür olursa, o zaman futbolcu da olabilirim. Çünkü futbolu seviyorum."

 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT