1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin’e Direnen 5 Ülke 4 "Köy"
Filistin’e Direnen 5 Ülke 4 Köy

Filistin’e Direnen 5 Ülke 4 "Köy"

138 ülke "Filistin''e özgürlük" derken, 41 ülke "çekimser" kaldı. İsrail ve ABD''nin başını çektiği 9 ülke de "hayır" dedi.

01 Aralık 2012 Cumartesi 22:55A+A-

BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanan Filistin'de bayram, İsrail'de ise hayal kırıklığı hakim. Tel Aviv'e sadece ABD, Kanada, Panama ve Çek Cumhuriyeti'nin yanı sıra haritada yerleri dahi bilinmeyen birkaç ada ülkesi destek verdi. Dünyanın yüzde 71'inden onay alan Filistin alkışlanırken, Tel Aviv'den "Avrupa'yı kaybettik" itirafı geldi

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazandığı tarihi zafer İsrail'in dünyadaki yalnızlığını gözler önüne serdi. İsrail, ABD, Kanada, Panama, Çek Cumhuriyeti ile harita yerini de bulmakta zorluk çekilen Mikronezya, Marshall Adaları, Nauru ve Palau gibi ada ülkeleri Filistin'e karşı oy verdi. 138 "evet", 9 "hayır" ve 41 "çekimser" oyun kullanıldığı oturumda Filistin'in başarısı ayakta alkışlandı. Bu sonuçla birlikte Filistin BM'ye üye 193 ülkenin en az yüzde 71'inin desteğini kazanmış oldu. Filistin lideri Mahmud Abbas ile Ahmet Davutoğlu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşmaları büyük destek görürken, İsrail Büyükelçi Ron Prosor'un konuşması sonrası üye ülkeler sessiz kalmayı tercih etti, sivil katılımcılardan ise cılız bir alkışla yetindi.

ALMANYA FATURAYI KESTi

22 Ocak'taki seçimler öncesi durumu daha da zorlaşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da oylama bittiğinde hüsrana uğradı. Tel Aviv'den öfke dolu açıklamalar gelirken, BM'de tarihe geçen oylama İsrail'e yönelik "küresel intifada"yı ortaya koydu. Filistin'e karşı Pasifik'teki mini adalardan medet uman İsrail'e AB'den tek "hayır" yakın müttefiki Çek Cumhuriyeti'nden geldi. 27 AB üyesinden Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Kıbrıs Rum Yönetimi, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Portekiz ve İsveç olmak üzere 14'ü "evet" derken kalan 12 üye (Almanya, İngiltere, Polonya, Hollanda, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya) çekimser kaldı. AB üyesi olmayan Norveç ve İsviçre de Filistin'e destek verdi.

NATO'DA DA DERiN ÇATLAK

İsrail Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili "Avrupa'yı kaybettik" derken, İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert ise İsrail için zamanın tükendiğini söyledi. Tel Aviv'de duş etkisi yapan oylarda başı Fransa ve Almanya çekti. BM Genel Kurulu'ndaki Filistin oylaması, diğer taraftan da NATO'daki bölünmeyi de ortaya koydu. ABD'nin NATO müttefiklerinden Fransa, İtalya, İspanya, Norveç, Danimarka ve Türkiye, Filistin için "evet" oyu verdi.

Filistin'e direnen 5 ülke 4 'köy'

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazandığı tarihi oylamada 9 ülke "hayır" oyu verdi. ABD, İsrail ve Kanada'nın başını çektiği "hayır"cıların yanı sıra Avrupa'da tek karşı oy veren Çek Cumhuriyeti dikkat çekti. Gerek dünya basını, gerekse sosyal medyanın gündeminde ise Filistin'in "devlet" olarak görülmediği bir BM'de köy boyutundaki 4 ada ülkesinin ABD ve İsrail'i yalnız bırakmayan ülkeler arasında yer alması oldu. Bu ülkelerden biri ABD'nin nükleer bomba deneme üssü, bir diğeri ise 'Avustralya'nın Gitmo'su. İşte o 4 ülke:

MiKRONEZYA

Filistin oturumunda "hayır" oyu veren ülkeler içinde en çok onun adı üzerine yorumlar yapıldı. Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alan mini ülke, yüzlerce küçük adadan oluşuyor. Tarih boyunca sadece bir "imparatorluğu" olmuş. 702 kilometrekarelik bir alana sahip. Nüfusu 100 binin biraz üzerinde. Halkın yüzde 97'si Hristiyan.

MARSHALL ADALARI

Pasifik Okyanusu'nda bulunuyor. 1946-1958 arasında ABD tarafından bu bölgede nükleer bomba denemeleri yapıldı. 1954'te ada yakınlarında ABD'nin ilk hidrojen bombası denendi. Atılan bombanın gücünün Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 1000 katı gücünde olduğu belirtiliyor. Adanın yüzölçümü 181 kilometrekare.

NAURU

Güney Pasifik'te bir ada ülkesi. 21 kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın Vatikan'dan sonra en küçük ülkesi. Nüfusu 10 bini geçmiyor. Gelirinin çoğunluğu Avustralya'dan geliyor. Avustalya'dan yardım alma karşılığında bu ülkenin gönderdiği mülteciler için cezaevi merkezi kuruldu. Avustralya 2012'de de Nauru'da mülteci kampı açtı.

PALAU

Bu ülke de Pasifik Okyanusu'nda. 459 kilometrekare alana sahip bu ülkede nüfus 20 bin civarında. Halkın yüzde 50'si Katolik. 1994'te bağımsızlığını ilan etti. Nauru gibi diğer ülkeler için cezaevi hizmeti görüyor. Palau'da 400 Bengal Müslümanı yaşıyor ve son bilgilere göre ABD'nin Guantanamo Üssü'nde tutuklu bulunan 6 Uygur, yerleşmeleri için bu adaya gönderilmişti.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum