1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin İçin BM’de Oylama Bugün Yapılacak
Filistin İçin BM’de Oylama Bugün Yapılacak

Filistin İçin BM’de Oylama Bugün Yapılacak

BM’de “gözlemci kuruluş” sıfatıyla temsil edilen Filistin, bugün BM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada “üye olmayan gözlemci devlet” sıfatına kavuşarak uluslararası arenada hareket kabiliyetini artırmayı amaçlıyor

29 Kasım 2012 Perşembe 07:45A+A-

Filistin, bugün BM Genel Kurulu’ndaki oylamada kabul edilmesi beklenen “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüyle uluslararası arenada hareket kabiliyetini artırmayı hedefliyor. 130’dan fazla üyenin destek vermesinin beklendiği oylamada Filistin’e 97 oy yetiyor. Filistin eğer 97 oy alırsa BM kuruluşlarına başvurabilecek. İşgalci İsrail’in en büyük korkusu ise Filistin’in yeni statüyü almasının ardından UCM’ye gitmesi.

Birleşmiş Milletler’de “gözlemci kuruluş” sıfatıyla temsil edilen Filistin, bugün BM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada “üye olmayan gözlemci devlet” sıfatına kavuşarak uluslararası arenada hareket kabiliyetini artırmayı amaçlıyor. BM teşkilatlanmasında, üye olmayan gözlemci devletlerin “egemenliği” tanındığından, Filistin için bu sıfat büyük önem taşıyor. Filistin, halihazırda BM teşkilatlanması içerisinde “daimi gözlemci” olarak yer alıyor.

Geçen yıl BM’ye yaptığı “tam üyelik” başvurusu başarısızlıkla sonuçlanan Filistin, Ekim ayında UNESCO üyeliğine kabul edilmişti. Filistin, aynı zamanda BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu, Arap Birliği, İslami İşbirliği Teşkilatı ve Bağlantısızlar Hareketi’ne de üye.

“Gözlemci devlet” statüsü için Genel Kurul’da yapılacak oylamada yarıdan bir fazla oyu elde etmek yetiyor. Bu da 193 üyenin 97’sinin Filistin lehine oy kullanması anlamına geliyor. Şimdiye kadar 132 ülkenin Filistin Devleti’ni tanıdığı göz önüne alındığında, oylamanın, olumlu sonuçlanması bekleniyor.

Filistin yönetiminin 2011’in Eylül ayında BM’ye yaptığı üyelik başvurusu, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD’nin vetosuna takılmıştı. Filistin, UNESCO başvurusu sürecinde de ABD’nin tepkisiyle karşılaşmış; ABD, başvurunun kabul edilmesi üzerine UNESCO’ya aktardığı fonda kesintiye gitmişti. ABD Başkanı Barack Obama, Filistin’in BM’deki statüsünün yükseltilmesi talebini de desteklemediğini açık bir şekilde ifade etmişti.

ABD’nin Filistin aleyhindeki tutumu, ünlü aktör Robert de Niro’nun İsrail’i kuduz köpek, ABD’yi de onun sahibi olarak nitelendirdiği geçtiğimiz günlerdeki yorumunun ne kadar doğru olduğunu da bir defa daha gösterdi.

Dün bazı Avrupa ülkeleri de ne yönde oy kullanacaklarını açıkladı. Fransa, İsviçre ve İspanya Filistin lehine oy kullanacağını ilan ederken, Almanya Filistin’i desteklemeyeceğini deklare etti. İngiltere’den ise “Garantiler sağlanırsa evet, yoksa çekimser oy kullanacağız” açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Filistin’in BM’de “Üye olmayan devlet statüsü” kazanmak için yaptığı başvurunun kabul edilmesi yönünde BM’de temaslarda bulunacak. Davutoğlu, bugün Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic ile görüşecek.

Yeni statü ne getirecek

Filistin’in BM’de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü alması, Filistin’in artık BM’de bir devlet olarak kabul edilmesi anlamına gelecek. Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Filistin, İsrail tarafından Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yürütülen yerleşim faaliyetleri başta olmak üzere pek çok konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)’ne de taşıyabilecek. Bu durum, İsrail’i ise fazlasıyla rahatsız ediyor. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT