1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORO

  4. Filipinler'de Halk Barış Sürecinden Yana
Filipinler'de Halk Barış Sürecinden Yana

Filipinler'de Halk Barış Sürecinden Yana

Yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 45'i, yeni devlet başkanının ülkenin güneyindeki Müslümanlarla varılan barış sürecini hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyor.

08 Mayıs 2016 Pazar 13:13A+A-

Filipinler'de pazartesi günü yapılacak seçimler öncesinde yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 45'i, yeni devlet başkanının ülkenin güneyindeki Müslümanlarla varılan barış sürecini hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyor.

Devlet Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Barış Süreci Ofisi'nce açıklanan anket, iki gün sonra yapılacak seçimler öncesinde halkın, hükümetin iki yıl önce Moro İslami Kurtuluş Cephesiyle (MİKC) 27 Mart 2014'te imzaladığı Nihai Barış Anlaşması'yla başlayan süreç hakkındaki nabzını ölçüyor.

Araştırmaya katılan bin 500 kişinin yüzde 45'i yeni seçilecek devlet başkanının Müslümanlarla varılan barış sürecinin hayata geçirmesi gerektiği yönünde fikir bildirirken, yüzde 23 ise olumsuz görüş belirtti.

Katılımcıların yüzde 30'unun kararsız kaldığı araştırma, 30 Mart-2 Nisan tarihlerinde yapıldı.

Filipinliler, 9 Mayıs'ta yapılacak genel ve yerel seçimlerde devlet başkanı, devlet başkan yardımcısı, senatörler ve belediye başkanlarını seçmek için sandık başına gidecek.

Ülkenin güneyinde, MİKC 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümet ile 27 Mart 2014'te imzalanan Nihai Barış Anlaşması'yla başlayan sürecin devamının gelip gelmemesi, 9 Mayıs yapılacak seçimi kazanacak başkan adayına bağlı görünüyor.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasasının (BTY) taslağı 10 Eylül 2014'te Filipinler Senatosu'na sunulmuştu. Ancak geçen yıl ocak ayında bölgede yapılan bir operasyonda tarafların karşı karşı gelmesi ve 44 özel kuvvetler askerinin öldürülmesi ülkede milliyetçi bir dalga oluşturmuştu. Mevcut Devlet Başkan Benigno Aquino, son noktaya gelmiş olan barış sürecini tam sonuçlandıramamış, temel yasa meclise takılmıştı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT