1. HABERLER

  2. HABER

  3. Filenin Sultanları, Potanın Perileri ve Ahlakın Buharlaşması
Filenin Sultanları, Potanın Perileri ve Ahlakın Buharlaşması

Filenin Sultanları, Potanın Perileri ve Ahlakın Buharlaşması

Bir Müslüman açısından neye sevinilip, neye sevinilemeyeceği, ne ile övünülüp, ne ile övünülemeyeceği bu kadar belirsiz mi?

01 Ağustos 2012 Çarşamba 17:14A+A-

 

Haksöz Haber

Aslında spor sahalarına has bir şey değil ölçüsüzlük illeti. Sahalara, salonlara yansıyan şey daha derinlerde bir yerde gelişen bir kırılmanın, bir kirlenmenin tezahürü sadece. Zihinde başlayan ölçüsüzlük toplumsal hayatın her zerresine taşınıyor adeta. Yine de sporun çok çabuk yaygınlaşan, kitleselleşen bir bağlamı var. Ve bu yüzden bu alanda yanlışlar çok kolay içselleştiriliyor.

Bu durumu bir kez daha Londra’da devam etmekte olan Olimpiyatlar bağlamında görmek mümkün. Olimpiyatlarda bayrağı göndere çektirme, ulusal başarı elde etme ve benzeri takıntılar kimilerini çok kötü savurmakta. Kadın basketbol ve voleybol takımlarının yaptıkları ya da yapacakları maçlarla ilgili kullanılan ifadeler bu ölçüsüzlüğün tipik birer örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Bir Müslüman açısından açıkça haram içeren bir etkinlik dindar camiaya hitap eden televizyon kanallarında coşkulu bir anlatımla dillendirilebiliyor. Her şeyleriyle ifsadı simgeleyen bir ekip “milli” bir refleksle sahiplenilebiliyor, başarısı ile gurur duyulurken, yenilgisi hüzne yol açıyor.

Bu süreçte asıl çarpıcı görüntüyü ise Başbakan’ın sunduğuna kuşku yok. Kadın basketbol takımının maçını salonda ailesiyle birlikte izleyen ve ardından soyunma odasında tek tek sporcuları tebrik eden Tayyip Erdoğan’ın tavrı neyle açıklanabilir?

Laik-Kemalist bir sistemde itiraz edecek başka bir şey bulamadınız mı, diye soracak olanlara peşinin söyleyelim ki, sorun hiyerarşi sorunu değil. Çözülme, ifsad, haramların helalleşmesi gibi hastalıklar toplumu en görünür biçimde bu alanlardan kuşatmakta. Öyleyse bu zemine yansıyan yanlışlar, ölçüsüzlükler karşısında duyarlılık geliştirmek önemli. 

HABERE YORUM KAT

19 Yorum