1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLDİŞİ SAHİLLERİ

  4. Fildişi Sahilleri’ndeki Müslümanlar Zor Durumda!
Fildişi Sahilleri’ndeki Müslümanlar Zor Durumda!

Fildişi Sahilleri’ndeki Müslümanlar Zor Durumda!

Fildişi Sahilleri’nde yaşanan siyasi belirsizliğin faturası Müslümanlara kesiliyor. Son zamanlarda ülkenin aklaşık yüzde 40’ını oluşturan Müslümanlara yönelik saldırılarda büyük bir artış gözleniyor.

28 Mart 2011 Pazartesi 04:11A+A-

Sadece Abidjan şehrinde 10 tane cami ateşe verildi. Kimi camilere ise içeride namaz kılındığı sırada el bombası atıldı. Son olarak da Bilal-i Habeşi Camii imamı Souleymane Sissouma, ülkede son bir ayda öldürülen üçüncü imam oldu. Ölü sayısının büyük kısmı sivil 800'ü geçtiği ülkeye karşı, Libya'da sivil ölümleri önlemek için acil müdahale kararı alan uluslararası toplum sessizliğini koruyor.

Fildişi Sahilleri'nde 4 aydır devam eden siyasi belirsizlikte Müslümanlara yönelik saldırılarda ciddi bir artış meydana geldi. Ülkenin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan Müslümanlar, her türlü saldırı ve şiddete maruz kalıyor. Son zamanlarda sadece Abidjan'da 10 tane cami ateşe verildi. Kimi camilere ise içeride namaz kılındığı sırada el bombası atıldı. Son olarak da Bilal-i Habeşi Camii imamı Souleymane Sissouma, ülkede son bir ayda öldürülen üçüncü imam oldu. Saldırılardan korkan ailesi ise Souleymane'ın cenaze törenine bile katılamadı. Ölü sayısının büyük kısmı sivil 800'ü geçtiği ülkeye karşı, Libya'da sivil ölümleri önlemek için acil müdahale kararı alan uluslararası toplum sessizliğini koruyor.

ÇATIŞMALARIN KAYNAĞI

Fildişi Sahilleri'ndeki çatışmaların temelinde Kasım ayında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri yatıyor.Seçimleri bir Müslüman olan Alassane Ouattara kazanmış ve galibiyeti uluslararası kamuoyu tarafından da tanınmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo, görevi bırakmayı reddetti. Kasım ayından bu yana iki taraf arasındaki çatışmalar sürüyor. Ülkedeki Müslümanların büyük kısmı da Ouattara'yı destekliyor.Ulusal İslam Konseyi Başkanı Imam Idriss Koudouss, "Biz Müslümanlar burada güvende değiliz. Her türlü şiddete maruz kalıyoruz. Bu ne kadar devam edecek bilmiyoruz. Çok korkuyoruz" diye konuşuyor. Koudouss, ayrıca hiçbir zaman siyasetin içerisinde bile yer almadıklarını vurguluyor.

VAHŞET VE İŞKENCE SÜRÜYOR

Ouattara'nın destekçileri saldırıya uğramakla ya da öldüresiye dövülmekle kalmıyor; yakılarak veya vücutlarına benzin enjekte edilerek de öldürülmek gibi saldırılara maruz kalıyor. Bu tür vahşetin cep telefonları tarafından çekilmiş görüntüleri devlet televizyonu tarafından bile yayınlanıyor.

YENİ BİR İÇ SAVAŞ TEHLİKESİ

Kasım ayındaki seçimlerin, 2002-2003 yılları arasındaki iç savaşta isyancıların kontrolündeki kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölünen ülkeyi yeniden birleştirmesi umuluyordu. Ancak Gbagbo'nun BM'nin tanıdığı seçimleri kabul etmemesi, ülkeyi yeniden iç savaşın içine sürükledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Corinne Dufka, olayların "etnik manipülasyon" olduğunu düşünüyor. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Kasım ayından beri ülkede devam eden çatışmalarda 462 kişi öldü, 1 milyona yakın kişi de savaştan kaçmak ve daha güvenli bölgelere gitmek için yer değiştirdi. 70 binin üzerinde insanın komşu ülke Liberya'ya mülteci olarak sığındığı belirtiliyor. Ouattara'ya göre ölü sayısı 832 ve büyük kısmını Gbagbo yanlısı güvenlik güçleri tarafından kaçırılan ve öldürülen kendi taraftarları oluşturuyor. Seçimler sırasında desteğinin büyük kısmını ülkenin kuzeyinden alan Alassane Ouattara'nın ülkenin ilk devlet başkanı olacağı pek gündeme getirilmemişti. Ancak seçimlerden sonra güvenlik güçlerinin, Müslümanlara yönelik saldırılarında bir artış oldu.

MÜSLÜMANALARA SALDIRILAR ARTTI

Son olarak da Bilal-i Habeşi caminin imamı Souleymane Sissouma öldürüldü. Ailesinin anlattığına göre geçen hafta polis, camiyi basarak Sissouma'yı ve oğlunu tutukladı. Ardından olayı haber alan bir başka imam, içişleri bakanlığını aradı ve Sissouma'nın serbest bırakılmasını istedi. Ardından Sissouma'nın ailesine kocasının ve oğlunun sağ salim eve döneceği söylendi. Ancak yaklaşık yarım saat sonra Sissouma'nın, 5 kişi ile birlikte öldürüldükleri haberi geldi.

İçişleri Bakanı Emile Guirieoulou, böyle bir telefon aldıklarını kabul ediyor, ancak soruşturma devam ettiği gerekçesiyle imam ve diğer 5 kişinin karakolda öldürüldüğü iddialarını doğrulayamayacağını savunuyor. Aralık'ta camisine saldırılan imam Moussa Drame de "Daha önce bu ülkede hiç dini sebeplerden dolayı çatışma olmadı. Müslüman ve Hıristiyan toplum hep iç içe yaşadı. Yaşanan olayların tek sebebi yaşanan siyasi krizdir" diye konuşuyor. Ülkenin yüzde 38,6'sını Müslümanlar, 32,8'ini ise Hıristiyanlar oluşturuyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre etnik ve dini sebeplerden son birkaç ay içerisinde onlarca kişi öldürüldü. Cinayetleri genellikle polisin de destek verdiği Gbagbo yanlısı gençler işliyor ve akla hayale gelmedik yöntemler uygulanıyor.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT