1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ferguson Olaylarında Yüzlerce Gösterici Gözaltına Alındı
Ferguson Olaylarında Yüzlerce Gösterici Gözaltına Alındı

Ferguson Olaylarında Yüzlerce Gösterici Gözaltına Alındı

ABD'de siyahi genci öldüren polis hakkında takipsizlik kararı verilmesinin ardından başlayan gösterilerde yüzlerce gösterici gözaltına alındı.

27 Kasım 2014 Perşembe 15:55A+A-

ABD'de silahsız siyahi genci öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek görülmemesi kararının ardından başlayan protestolar üçüncü gününde katılım azalarak devam etti.

Olayların merkezindeki Ferguson'da soğuk hava, Şükran Günü tatili ve Ulusal Muhafız Birliği askerlerinin yoğun önlemleri nedeniyle az sayıda gösterici polis merkezinin önünde toplandı.

Göstericiler zaman zaman güvenlik görevlilerine sözlü olarak sataştı. Polis, trafiği kapatmak isteyen eylemcilere müdahale etti ve üç göstericiyi gözaltına aldı.

Ferguson polis merkezi önünde bekleyen az sayıda gösterici de gece yarısı olaysız bir şekilde dağıldı.

Protestoların düzenlendiği diğer bir şehir olan Los Angeles'ta ise Federal Mahkeme önünde toplanan göstericiler kent merkezine yürüdü. Göstericiler kent merkezinde trafiği bir süre kapattı.

Polis, trafiğin açılması uyarılarına karşılık vermeyen kalabalığa müdahale ederek 100'den fazla protestocuyu gözaltına aldı ve grubu dağıttı.

Annesi tepki gösterdi

Öte yandan öldürülen Michael Brown'ın ailesi NBC televizyonuna çıkarak jürinin kararına ve polis memuru Darren Wilson'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Brown'ın annesi Lesley McSpadden, Wilson'ın "hayatımın tehlikede olduğunu düşündüğüm için ateş ettim" ve "silahımı almaya çalıştı" sözlerine itiraz eden Lesley McSpadden, "Onun sözlerinin birine bile inanmıyorum. Ben oğlumu iyi tanıyorum. Daha önce hiç suça bulaşmamıştı" dedi. 

Wilson'ın sözlerini "aşağılayıcı ve saygısız" bulan McSpadden, oğlunun bir dükkanda yaşadığı arbedeyi gösteren güvenlik kamerası görüntüleri için de "Oğlum için kısa bir görüntüyle karar veremezsiniz" dedi.

Diğer taraftan Ferguson savcılığının soruşturmaya ilişkin yayınladığı belgeler de eleştirilere neden oldu. Olay yeri incelemesinin kurallara göre yapılmadığını, olayı inceleyen uzmanların hadisenin yaşandığı yerde fotoğraf çekmediği ve mesafelerin ölçülmediğinin ortaya çıkması "jürinin kararını eksik delillerle verdiği" yorumlarına neden oldu.

Siyahi erkeklerin polis tarafından öldürülme riski 21 kat fazla

ABD'de Ferguson'da 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ın polis tarafından vurularak öldürülmesi, ülkede polis tarafından vurularak öldürülen başka siyahi kişileri gündeme getirdi.

The Daily Beast sitesinin haberine göre, Michael Brown'un 9 Ağustos'ta beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesinden bu yana ABD'de en az 14 kişi polis kurşunuyla hayatını kaybetti. Bu kişiler arasında 6 siyahi genç bulunuyordu.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) "haklı görülebilecek sebeplerle" vurulan zanlılarla ilgili veri tabanına göre, 2005-2012 yılları arasında her yıl ortalama 96 siyah, beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürüldü. 2013'te bu rakam peş peşe üçüncü kez artış gösterdi. Son yapılan araştırmalar, genç siyahi erkeklerin polis tarafından öldürülme olasılığının beyaz akranlarından 21 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

California Berkeley Üniversitesi Öğretim Üyesi Hatem Bazian, siyahilerin polis tarafından vurularak öldürülmesinin sıradanlaştığını belirterek, "Siyahilerin polis tarafından vurulduğuna dair gazetelerde çıkan haberlerin sayısı giderek artıyor. Bu öldürmeler artık rutin habere dönüştü" dedi.

Habere göre 9 Ağustos'tan beri vurulan 6 siyahi gencin yaşları 12 ila 19 arasında değişiyor. Bu gençlerin profilleri ise şöyle sıralanıyor:

Tamir Rice: 12 yaşında, 22 Kasım'da Cleveland'da bir polis memuru tarafından elindeki oyuncak silahın gerçek olduğu zannıyla vurularak öldürüldü.

Cameron Tillman: 14 yaşında, 21 Eylül'de Louisiana eyaletinin Terrebonne kentinde boş bir eve silahlı kişilerin girdiğine dair bir ihbar sonrası polis tarafından vurularak öldürüldü. Cameron'un üzerinde bulunan silahın oyuncak olduğu ortaya çıktı.

Laquan McDonald: 17 yaşında, Chicagolu bir polis memuru tarafından araba hırsızlığı yaptığı ve elindeki bıçağı bırakmayı reddettiği gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

VonDerrit Myers Jr: 18 yaşında, ekim başında Michael Brown'ın vurulduğu yere yakın bir yerde, görevde olmayan bir polis memuru tarafından 17 kez ateş edilerek öldürüldü. Polis memuru, önce Myers'in kendisine 3 kez ateş ettiğini iddia etti, ancak ailesi Myer's yanlış hiçbir şey yapmadığını, elindekinin sandviç olduğunu savundu.

Qusean Whitten: 18 yaşında, Ohio'da bir mağazayı soymaya çalıştığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Roshad McIntosh: 19 yaşında, ağustos sonunda polislere silah doğrulttuğu gerekçesiyle öldürüldü. McIntosh'un ailesi oğullarının elleri havada yere diz çöktüğünü iddia etti.

AA

ferguson-30.jpg

ferguson-31.jpg

ferguson-32.jpg

ferguson-33.jpg

ferguson-34.jpg

ferguson-35.jpg

ferguson-36.jpg

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT