1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Felluce'de İran Destekli Milisler, Rakka'da PYD Eliyle ABD Tehciri!
Felluce'de İran Destekli Milisler, Rakka'da PYD Eliyle ABD Tehciri!

Felluce'de İran Destekli Milisler, Rakka'da PYD Eliyle ABD Tehciri!

ABD desteğiyle harekete geçen PYD Rakka’ya, Şii milisler ise Felluce’ye saldırıyor. Hem IŞİD baskısından bunalan hem de “IŞİD’ci” yaftasıyla katledilmekten çekinen bölge halkı, yurtlarını terk etmeye başladı.

27 Mayıs 2016 Cuma 06:35A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Rakka operasyonu için PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'yi kullanan ABD, eşzamanlı gerçekleştirdiği Felluce harekâtı için ise cepheye İran’la koordineli şekilde Şii milisleri sürüyor.

PYD, harekâtı Rakka'nın kuzey hattında kesmeyip IŞİD'in kontrol ettiği kentin merkezine doğru kaydırırsa büyük nüfus değişimlerinin yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Rakka'da yaşayan yüz binlerce sivilin, Amerika planı doğrultusunda Halep’in kuzeyi ile Humus’un doğusuna PYD eliyle sürgün edileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında ele geçirdiği Tel Abyad'ın nüfus dengesini değiştirmek için sürgün yöntemini kullanan PYD, binlerce Arap ve Türkmeni kentten kovmuştu. Bu gerçeği bilen Rakkalılar, yaklaşan tehlikeye karşı teyakkuza geçerek yollara düştü bile.

suriye_harita-003.jpg

PYD Halkı Tehcir Ediyor!

ABD destekli PYD'nin Rakka'ya doğru ilerlemesiyle birlikte binlerce kişi, bölgeye 150 kilometre mesafedeki Haseke'ye doğru yola çıktı. Yerel kaynaklar, PYD'lilerin sivil Rakkalıları Haseke'ye almadığı ve “Ya Suriye dışına çıkın ya da güneye gidin.” diyerek kuzey hattından kovmaya çalıştığını bildiriyor.

Sâdece Tel Abyad'da değil, PYD'nin ele geçirdiği çok sayıda bölgede on binlerce Suriyelinin baskı ve sindirmeyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakıldığı biliniyor.

Savaştan önce 120 bin nüfusu olan Tel Abyad'ın şu an nüfusu 60 bine kadar düştü. Rakka'da ise 500 bin kişi yaşıyor. Bağımsız gözlemciler PYD'nin şehri hâkimiyet altına almasıyla nüfusun 200 binlere kadar düşeceğini tahmin ediyor.

PYD Mahmur'dan İnsan Taşıyor!

PYD, şehirlerde boşalan yerlere Kuzey Irak'tan ve özellikle Mahmur Kampı'ndan getirdiği nüfusu taşıyor. Sürgün edilen halk ise PYD tarafından “IŞİD'ci” denilerek damgalanıyor. IŞİD ise halkın Rakka'dan ayrılmasına müsâde etmiyor. İki örgütün kâbusa çevirdiği hayatlarını kurtarmak için kentten kaçabilen Araplar, soluğu Türkiye sınırında almaya başladı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından alınan bilgiye göre, Halep'in kuzeyinde, Türkiye sınırında bulunan Azez’de direnişçilerin kontrol ettiği bölgeye 23 Mayıs'tan bu yana IŞİD hâkimiyetindeki yerlerden gelen yaklaşık 6 bin kişi girdi.

ypg_armali_abd_askerleri.jpg

YPG Armalı ABD Askerleri!

ABD askerleri Rakka'ya yönelik operasyonda aktif rol alıyor. PYD’nin silahlı kanadı YPG saflarında cepheye giden ABD askerlerinin kolunda YPG arması dikkat çekiyor.

ABD askerlerinin PYD’ye aktif dahlini gösteren AFP'nin fotoğrafı, sosyal medyada en çok paylaşılan karelerden biri oldu. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, görüntüleri doğruladı.

Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruyu cevaplandıran Cook, “Askerlerin IŞİD'e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Cook, ısrarlı sorular üzerine, “Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri taşımıştı.” diyor.

Felluce’de İran Destekli Milisler Eliyle Katliam!

Irak'ta IŞİD’in elindeki Felluce'ye yönelik başlatılan operasyon ile Rakka harekâtının eşzamanlı olması dikkat çekiyor. Rakka harekâtında PYD'lileri kullanan ABD, İran'la birlikte koordine ettiği Felluce operasyonunda ise Şii milisleri kullanıyor. Bu durum Suriye’nin kuzeyi ve Orta Irak'ta demografik dengenin değiştirilmesine yönelik hamleler olarak yorumlanıyor.

Daha önce İnsan Hakları Gözlem Grubu (Human Rights Watch) “Haşdi Şabi” milislerinin Sünni bölgelere yaptıkları saldırılarda sivillere karşı savaş suçları işlendiğini duyurmuştu. Özellikle, Felluce'ye 130 kilometre mesafedeki Tikrit'te kontrolü sağlayan milisler, Sünnilere ait evleri yakmış veya evlere el koymuş ve toplu idamlar gerçekleştirmişti. Irak'taki çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılan mültecilerin evlerine dönmelerine de yine milisler tarafından izin verilmiyor.

kasim_suleymani_felluce.jpg

Kasım Süleymani Felluce Saldırılarının Başında!

Geçtiğimiz günlerde, “Haşdi Şabi”ye bağlı Felluce operasyonlarının merkezinde İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis, Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri, Nuceba Hareketi lideri Ekrem el-Kaabi ve diğer Şii milislerin liderlerinin yer aldığı bir fotoğraf yayımlanmıştı.

Yayımlanan bu fotoğraf sosyal medyada bazı gruplar tarafından desteklenirken çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu bazı gruplar tarafından da tepkilere yol açmıştı.

Bağdat'taki Nahrayn Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Fikren el-Ani, “Yabancı kişilerin (Süleymani) başka ülkeden (İran) gelip küçük bir bölge olan Felluce'yi kurtarma operasyonuna katılması yanlıştır ve endişe vericidir.” ifadelerini kullanmıştı.

4 Günde 6 Bin Kişi Göç Etti!

Rakka'dan kaçış başladı. Türkiye sınırındaki Azez’e son 4 günde 6 bin kişi geldi.

Rakkalı 70 yaşındaki İbrahim Salih Abdo, Halep'in Münbiç ilçesine ulaştıktan sonra önceki gece 22.00 sularında Azez ilçesine geçtiklerini, gizlice yola çıktıklarını ve tarım arazisi içinde 5 saat yürüdükten sonra direnişçilerin kontrol ettiği bölgeye ulaştıklarını söyledi.

Abdo, “IŞİD izin vermediği için yola gece çıktık. Buraya yürüyerek geldim. IŞİD bölgelerinde ölüm var. Biz ölümden kaçtık.” dedi.

Görüntü alınmasına izin vermeyen Rıdvan Ebu Samire ise “IŞİD eğer ev eşyalarının da alınmasına izin verseydi Rakka bir hafta içinde boşalırdı. Buraya zorluklarla ulaştım. Şimdi de Afrin üzerinden İdlib'e gideceğim. Rakka'dan çıkanlar genellikle Halep, İdlib ve Hama'ya gitmek istiyorlar.” diye konuştu.

pyd-001.jpg

Cepheye Arap Aşiretlerinin Sürüldüğü İddiası

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı oluşumun öncülüğünü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD yapıyor. Ancak SDG içinde birkaç küçük Arap aşireti de var. Rakka harekâtında PYD'nin, cephede bu Arap aşiretleri kullandığı ve ölen 100'ün üzerinde militanın bunlardan oluştuğu ileri sürülüyor.

Petrol yatakları ve geniş tarım arazileriyle dikkat çeken Rakka, IŞİD'in Suriye'deki başkenti olarak biliniyor. Kent eğer PYD'nin eline geçerse ya Kobani (Ayn el-Arab) kantonuyla birleştirilecek ya da “Rakka kantonu” adıyla yeni bir kanton ilan edilecek.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum