1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Felluce'de Haşdi Şabi Çetesinin Savaş Suçu Büyüyor
Felluce'de Haşdi Şabi Çetesinin Savaş Suçu Büyüyor

Felluce'de Haşdi Şabi Çetesinin Savaş Suçu Büyüyor

Irak ordusuna destek veren Şii çete örgütü Haşdi Şabi, Felluce'nin merkezinde sivillere ait evleri kundakladı.

25 Haziran 2016 Cumartesi 18:30A+A-

Şii Haşdi Şabi milislerinin Enbar vilayetine bağlı Felluce kentinde evleri kundakladı. Rûdaw'a konuşan Felluce Kaymakamı İsa İsavi, askeri operasyonlardan dolayı kentin yüzde 15'inin yerle bir olduğunu söyledi.

İsa İsavi, “Şii milislerin Nizil kentinde birçok evi kundakladığına dair elimizde bilgiler var” dedi.

Rûdaw'a konuşan Şii Haşdi Şabi milis teşkilatı sözcüsü Kerim Nuri ise, iddiaları yalanlayarak, “Sakalaviye ve Germe bölgeleri ordu güçlerine teslim edilmiş durumda, oralarda Şii milisleri bulunmuyor” dedi. Kerim Nuri, “Yayımlanan kundaklama görüntüleri Suriye'nin Halep ve İdlip kentlerindendir. Orası Felluce değil” ifadesini kullandı.

Irak güvenlik güçleri, Şii milisler ve aşiret milisleri Mayıs'ın sonunda Felluce'ye yönelik operasyon başlatmıştı.

Daha önce sosyal medyaya düşen Şii milislerin sivillere yaptığı işkence görüntüleri büyük tepkilere yol açmıştı.

85 BİN SİVİL ŞEHRİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Irak hükümetine bağlı güçler ile IŞİD arasında devam eden çatışmalar nedeniyle ülkenin batısındaki Enbar vilayetine bağlı Felluce'den bir ayda 85 binden fazla kişinin kaçtığını açıkladı.

BMMYK sözcülerinden Ariane Rummery, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlen basın toplantısında, "Felluce ve çevresinden bir ayda 85 binden fazla kişi kaçtı." dedi.

Felluce'yi IŞİD'ten kurtarmak için başlatılan ve bir aydır süren çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin daha evlerini terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulunan Rummery, Felluce'den kaçan binlerce sivilin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 17,5 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

FELLUCE'DEN KAÇANLARA IŞİD'Lİ MUAMELESİ

Iraklı yetkililer, çatışmalardan güvenli bölgelere gitmek üzere olan siviller arasında 450 kişiyi IŞİD gerekçesiyle gözaltına almıştı. Savunma bakanlığı sözcüsü Nasir Nuri tarafından yapılan açıklamada, "Irak ordusunun elinde Felluce'de bütün IŞİD'liler hakkında detaylı bilgiler var. Bu kişiler tespit ediliyor ve gözaltına alınıyor" demişti.

Son üç yıldır IŞİD'in elinde bulunan Felluce'nin Irak ordusu tarafından alınamamasına rağmen Nasir Nuri'nin böyle bir demeç vermesi Irak medyasında da tepkilere neden olmuştu.

Irak'ta yerel kaynaklar, Felluce'de demografik bir plan yapıldığını ve şehirde binlerce kişinin 'IŞİD'e destek veriyor' suçlamasıyla gözaltına alınabileceğini belirtiyor.

Şİİ MİLİSLER KATLİAM YAPIYOR

Irak'ta Enbar Valisi Suheyb er-Ravi, dün IŞİD'in elinde tuttuğu Felluce ilçesinin geri alınması için yapılan operasyona katılan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin 49 sivili öldürdüğünü, 643'ünü kaçırdığını açıklamıştı. Ravi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Haydar el-İbadi'nin talimatıyla kurulan soruşturma komitesinin, Felluce'yi IŞİD'ten kurtarma operasyonu sırasında ilçenin kuzey kesimindeki El-Muhamide bölgesinde sivillere yapılan ihlalleri araştırdığını belirtmişti.

Kaynak: Dünya Bülteni

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum