1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Fecr-i Libya Kuvvetleri İlerleyişini Sürdürüyor
Fecr-i Libya Kuvvetleri İlerleyişini Sürdürüyor

Fecr-i Libya Kuvvetleri İlerleyişini Sürdürüyor

Libya Devrimci Operasyonlar Odası öncülüğünde 'Fecr-i Libya Kuvvetleri' adı altında birleşen Trablus ve Misrata merkezli gruplar, Hafter'i destekleyen Zintan merkezli El-Ka'ka ve Es-Savaik grupları ile çatışıyor.

01 Eylül 2014 Pazartesi 18:55A+A-

Fecr-i Libya Kuvvetleri, geçtiğimiz hafta El-Ka'ka ve Es-Savaik grupları ile girdiği şiddetli çatışmanın ardından, ABD'nin geçen ay çalışanlarını tahliye ettiği Trablus Büyükelçiliği'ni ele geçirmişti.

Libya Devrimci Operasyonlar Odası öncülüğünde 'Fecr-i Libya Kuvvetleri' adı altında birleşen Trablus ve Misrata merkezli gruplar, Zintan merkezli El-Ka'ka ve Es-Savaik grupları ile çatışıyor.

El-Kaka ve Es-Savaik adlı silahlı gruplar ise 16 Mayıs’ta Libya'daki 'radikal' gruplara karşı operasyon başlattığını ilan eden emekli Tümgeneral Halife Hafter'i destekliyor.

Hafter, 21 Mayıs'ta yaptığı basın toplantısında doğrudan hükümeti hedef almıştı. Fecr-i Libya Kuvvetleri ise İhvan'a yakınlığıyla biliniyor. 

Mısır senaryosuna benzer bir darbe gerçekleştirmeye teşebbüs eden Hafter’in arkasında kim olduğu açık bir şekilde belli olmasa da bu güçlerin Suudi Arabistan ve BAE'nin yanı sıra Mısır’ın olduğu belirtiliyor. 

Libya yasama kanadında da ikiye bölünmüş bir yapı mevcut. Bir taraftan resmi bir şekilde görevini teslim almayan Libya Temsilciler Meclisi (LTM) Tobruk’ta toplanmaya devam ederken, öte yandan süresini dolduran Milli Genel Kongre (MGK) Trablus’ta görevini sürdürmeye kararlı.

Hükümet katmanında ise LTM'ye istifasını sunan geçici Başbakan Abdullah Sini, yerine MGK tarafından ulusal kurtuluş hükümeti kurmakla görevlendirilen Ömer Hasi’nin meşru olmadığını iddia etti. Ömer Hasi hükümeti oluşturmak için çalışmalarını başlattı. Trablus'ta bunlar olurken Tobruk'taki Libya Temsilciler Meclisi ise istifa eden Libya geçici Başbakanı Sini'yi yeniden hükümet kurmakla görevlendirdi.

Silahlı grupların katmanında ise, Halife Hafter Libya'da başlattığı operasyonu sürdürmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta içinde kimliği belirsiz Libyalı olmayan uçaklar, Hafter’e havadan destek verdi.

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinin haberine göre, hava desteğini Mısır'daki bir üssü kullanan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait uçaklar sağladı. Uçaklar Trablus'ta silahlı grupların bulunduğu bir bölgeyi vurdu.

Ancak desteğe rağmen Hafter, Trablus Havalimanı'nı kaybetti. Havalimanı İhvan'a yakın Fecr-i Libya Kuvvetleri'nin kontrolüne geçti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT