1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’nin Dostları Toplantısından Detaylar
Suriye’nin Dostları Toplantısından Detaylar

Suriye’nin Dostları Toplantısından Detaylar

Kürtlerin de temsilci gönderdiği Fas'taki toplantıda İran'a nota verilirken SMDK tek meşru temsilci olarak tanındı.

12 Aralık 2012 Çarşamba 16:35A+A-

Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısından önemli bir karar çıktı. Karara göre Suriye'deki muhalefet koalisyonu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Konseyi (SMDK) tek meşru temsilci olarak tanındı.

TRT Haber'in aktardığına göre BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için göreve çağrılacak.

Esed'e Karşı Çalışmalar Başladı

Muhalefet Koalisyonu, Suriye'deki Nusayrileri Esed'e karşı sivil itaatsizlik başlatmaya çağırdı.

Muhalefet Koalisyonu İran'a da çağrıda bulundu. Koalisyon, "İran, Şam rejimine destek veren İranlıları derhal Suriye'den çeksin!" uyarısında bulundu.

DAVUTOĞLU: ADIMLAR İÇİN TAKVİM BELİRLENMELİ!

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, artık uluslararası toplumun tepkisiz kalması için bahanesi olmadığını belirterek, Suriye'deki krizle ilgili ortaya çıkan zorluklar konusunda kritik noktaya gelindiğini söyledi.

Paris'te 6 ay önce yapılan toplantıdan bu yana ölümlerin arttığını, durumun kötüleştiğini kaydeden Davutoğlu, ancak Suriye halkının iradesinin değişmediğini ifade etti.

Davutoğlu, krizin daha da derinleşmemesi ve daha geniş bir çevreye yayılmaması için bugün toplantıda somut kararlar alınmasının önemine işaret ederek, acil ve kararlı tutumun her zamankinden daha fazla gerektiğini belirtti.

Onurlu bir şekilde yaşamak isteyen Suriye halkına karşı toplantıya katılanların sorumluluğu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Suriye'deki savaş, rejimle muhalefet arasında değil. Savaş, diktatörlükle halk ve demokrasi arasında" dedi.

Davutoğlu, Suriye'nin yıkımın eşiğinde olduğunu belirterek, Suriye halkının 2 yıldır zalim bir rejimle karşı karşıya bulunduğunu, uluslararası çabaların Esed rejimini yaptıklarının karşılıksız kalmayacağı konusunda ikna edemediğini söyledi. Davutoğlu, uluslararası toplumun tepkisizliğinin tam tersine rejimin baskıyı artırmasına yaradığını belirtti.

Rejimin saldırılarının bölge için, özellikle de komşu ülkeler için tehdit haline geldiğinin altını çizen Davutoğlu, rejimin ağır silahlar kullandığını söyledi ve "Bundan sonra sırada ne var" diye sordu.

Toplantıya Kürtler de Temsilci Gönderdi!

PUK-Media'nın kaydettiğine göre Fas'taki toplantıya Kürtler de 5 temsilci ile katıldılar.

Hatırlanacağı üzere Suriye Kürt Ulusal Konseyi sözcüsü Faysal Yusuf, dün konseyin resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Suriye Ulusal Koordinasyonuna katıldıklarını ifade etmişti. Aynı açıklamada Faysal Yusuf, Fas'taki bu toplantıdan da bahsederek katılacakları yönünde bilgi aktarmıştı.

Öte yandan Kürt Ulusal Konseyi'nin Suriye Ulusal Koalisyonuna katılım kararının yankıları Kürtçe basına yansımaya başladı. Açıklamanın yapıldığı dün gece Islah Haber'in konuyu duyurması üzerine Kürtler ile Suriye muhalefetinin ittifakı haberi Türkiye basınında da karşılık buldu.

PUK-Media'nın naklettiğine göre Kürtler ile Suriye muhalefeti ittifakı sadece Suriye Kürt Ulusal Konseyini kapsamamakta. Bunun yanı sıra PYD ağırlıklı olarak kurulan Batı Kürdistan Halk Meclisi (EGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) Erbil Antlaşmasına müteakip oluşturdukları Yüksek Kürt Konseyi (DBK) adı altında SMDK’ya katılım gerçekleşmiş vaziyette. Buna göre söz konusu katılım PYD ve onun oluşturduğu Meclisa Gel platformunu da kapsamaktadır.

Fas'taki Suriye'nin Dostları Toplantısına Yüksek Kürt Konseyi adına Abdulhamid Derviş, Abdulhakim Beşşar, Mustafa Oso, Faysal Yusuf ve Telal Muhammed katıldılar.

---

Toplantıya ilişkin detayları aktarmaya devam edeceğiz...

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum